Van exorbitante huwelijksfeestjes of een derde luxe sportwagen word je niet navenant gelukkiger. Het belasten van overtollige consumptie is daarom zinniger, dan het belasten van inkomen, stelt econoom Robert Frank.

Geld maakt gelukkig, maar van steeds meer uitgeven, word je niet in dezelfde mate meer gelukkig, stelt de Amerikaanse hoogleraar Robert Frank tegenover Me Judice, het discussieplatform voor economen.

Een huwelijksfeest kostte in de Verenigde Staten dertig jaar geleden zo’n 11 duizend dollar, nu is dat 30 duizend dollar. Dat zegt meer over de norm voor wat een ‘aardig’ huwelijksfeest is, dan over het geluksgevoel van de gehuwden, zegt econoom Frank.

Een manier om relatief ‘nutteloze’ consumptie aan te pakken is een andere wijze van belasten. Niet het ontvangen inkomen moet worden belast, maar alleen dat deel van het inkomen dat wordt uitgegeven. Dus inkomen minus wat opzij wordt gezet voor sparen.

Per saldo levert dit volgens de Amerikaanse econoom veel voordelen op. Met een progressieve belasting, die hogere consumptie zwaarder belast, zullen mensen voorzichtiger zijn met exorbitante uitgaven en meer sparen. Spaargeld dat geïnvesteerd kan worden in zaken die een breed nut hebben, zoals wegen en infrastructuur.

Zie het video-interview van Me Judice met econoom Robert Frank.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl