We zijn het deze eeuw niet echt meer gewend: rust op de beurs. Intussen kunnen beleggers wel serieuze keuzes maken voor de langere termijn, stelt Rob Putter. Bijvoorbeeld: of ze willen inspelen op klimaatverandering.
Een paar weken geleden schreef ik over het gebrek aan beweging op de beurs. Ik was niet de enige. Sindsdien zijn er aardig wat artikelen over dit onderwerp geschreven en sommige overwegingen zijn een nadere beschouwing waard. Vandaar dat we er het nogmaals over hebben. In de tweede helft van de column stappen we echter over naar heel andere beweegredenen.
Historisch gezien is het gebrek aan beweging niet zo opvallend. Grafiek 1 brengt vanaf 1944 de perioden in beeld met het aantal dagen dat de Amerikaanse beurs minder dan een procent bewoog. (klik voor uitvergroting)
Het mag zo zijn dat de huidige periode de rustigste is sinds het begin van deze eeuw, maar dat valt in het niet bij de rust in sommige perioden in de vorige eeuw. In de jaren zestig was er bijvoorbeeld vier keer zo lang geen beweging als nu. Ook het gehanteerde instrument waarmee we nu de beweeglijkheid meten, de VIX index, laat trouwens te wensen over.
Winstgroei en beweeglijkheid op de beurs
Aandelenkoersen komen in beweging door verandering in de winstgroei, of eigenlijk in de perceptie daarvan. Dus als je veel verrassingen in de winstgroei verwacht, mag je ook hoge verwachtingen hebben van de beweeglijkheid.
Maar winstgroei analyseer je meestal op een lange termijn, bijvoorbeeld vijf jaar. De VIX is echter een instrument dat gebaseerd is op 1-maands opties op de S&P-500 index en is dus eigenlijk de 1-maands implied volatility. Dat is nogal wat anders dan de verwachting van één of meer wijzigingen in de winstgroei in de komende vijf jaar.
Beleggers: focus op korte termijn
Bij beleggers en handelaren is het kortetermijngeheugen onevenredig sterk ontwikkeld. Dat komt dus goed uit bij de VIX en wat we zien is dat de verwachtingswaarde in de pas loopt met de beursbeweging van de laatste dertig dagen (grafiek 2, klik voor uitvergroting).
De VIX heeft een correlatie van 90 procent met de gerealiseerde - en 74 procent met de verwachte beweeglijkheid van de beurs.
Wat opvalt is dat de VIX zelf hoger noteert dan deze twee waarden. Dat komt omdat je je met de VIX kunt indekken tegen beweeglijkheid. Je betaalt voor de zogenoemde implied volatility plus een premie om je er tegen te verzekeren. Zo zit dat.
Klimaatverandering op de beurs
Dan de langere termijn. Opwarming van de aarde en zeespiegelstijging zijn een beetje weggezakt uit ons kortetermijngeheugen. Dat heeft deels te maken met het feit dat de politiek nauwelijks op één lijn te krijgen is, maar ook met het te begrijpen feit dat als je op het strand van Noordwijk naar zee staat te staren, je geen verschil ziet met twintig jaar geleden. Dat versterkt het besef dat wij een zeespiegelstijging niet meer zullen meemaken.
Maar wat wel speelt, is dat er duidelijk merkbare veranderingen zijn in weerpatronen. In beurstermen heet dat Weather Volatility en dat is iets waar we langzamerhand bij stil moeten staan.
De klimaatdiscussie is volwassen geworden en het gaat al lang niet meer over groene energie en protesten tegen Shell. Zakenkrant The Wall Street Journal publiceerde vorige week een artikel waarin Coca-Cola aangaf zich zorgen te maken over mogelijke droogten, mislukte oogsten en overstromingen waarin hamburgerkoeien met hun poten naar boven dreven. Dat is niet goed voor de productie en dus niet goed voor de winstgroei.
En hierbij gaat het niet alleen om de voedselsector. Het geldt ook voor de toerismesector, de transportsector, de verzekeringssector, de mijnbouw en de energiesector. En dus ook voor de financiële sector. Klimaatverandering heeft de beurs bereikt.
Als je je vermogen wil laten groeien, moet je rekenen met de trends van de toekomst. En Weather Volatility is zeker zo’n trend. Het kan geen kwaad een analyse te maken van sectoren en bedrijven die ten onder kunnen gaan aan onvoorspelbaar weer of kunnen profiteren van Global Warming. Denk maar aan mineralen die op de Antartica in het bereik van de mijnbouw komen of vaarroutes die ontstaan in een ijsvrije noordelijke doorgang.
Tenzij je je meer thuis voelt bij een dertigdaagse index gebaseerd op het huidige beurssentiment. Mag ook, de keuze is aan u.
Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl