In de afgelopen week zijn 116.477 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd.

Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo’n 21 procent lager dan vorige week en een kwart lager dan de week ervoor. Dat is de snelste daling sinds augustus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het reproductiegetal daalde naar 0,95. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Het RIVM vreest echter dat de omikronvariant van het coronavirus de komende weken tot meer besmettingen zal leiden. Daardoor kan het aantal ziekenhuisopnames ook weer toenemen. De omikronvariant is een stuk besmettelijker dan de deltavariant, die op dit moment dominant is.

Bekijk ook: Word je zieker van omikron? 10 vragen over de nieuwe variant van het coronavirus

Tieners zijn de belangrijkste groep

Het aantal positieve tests daalt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder jongeren. Dat blijft wel nog de belangrijkste groep die het virus oploopt. In de afgelopen week testten 17.310 tieners positief, zo'n 23 procent minder dan een week eerder. Onder twintigers en dertigers daalde het aantal gevallen met zo'n 20 procent.

Wel zijn er minder mensen naar een teststraat gegaan om zich te laten testen. GGD'en voerden vorige week iets meer dan 450.000 tests uit, tegen ruim 620.000 de week ervoor en bijna 670.000 nog een week eerder.

Die tests brachten vorige week wel relatief vaak een besmetting aan het licht. Van alle tests was 23,4 procent positief. Dat percentage is een record. Eind november bleek 22,2 procent van alle bij de GGD geteste mensen daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben.

Minder GGD-afspraken door zelftesten

Het RIVM vermoedt dat het hoge percentage komt door de zelftesten die mensen thuis hebben. Als zo'n test negatief is en mensen verder geen ernstige klachten hebben, wordt het minder noodzakelijk om een afspraak te maken voor een test bij de GGD.

De mensen die nog wel komen, zijn bijvoorbeeld mensen die thuis een positieve zelftest hadden en dat willen laten controleren (een zogeheten confirmatietest). Als zij bij de GGD ook positief zijn, hebben ze niet alleen zekerheid, maar kunnen ze zo'n twee weken later ook een herstelbewijs krijgen. Daarmee kunnen ze een QR-code aanmaken in de app CoronaCheck.

Andere groepen mensen die nu nog naar de teststraten komen, zijn degenen die duidelijk corona-achtige klachten hebben en mensen die nauw contact hebben gehad met iemand die positief is getest.

Minder ziekenhuisopnames, wel meer doden

Naast het aantal positieve coronatests daalde afgelopen week ook het aantal ziekenhuisopnames. De afgelopen zeven dagen waren de klachten van 1878 mensen zo erg dat ze op een verpleegafdeling of intensive care belandden. Dat is bijna 10 procent minder dan een week eerder, toen er (na correctie) 2085 opnames waren.

Van de 1878 opgenomen mensen kwamen er 332 op een intensive care te liggen, tegen 347 een week eerder.

Het aantal sterfgevallen loopt voorlopig nog wel op. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 445 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds februari. Het zijn vooral 65-plussers, maar er zijn ook een dertiger en twee veertigers bij.

Het is niet wettelijk verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden, dus het werkelijke aantal kan hoger liggen.