Kantons concurreren nu met elkaar door steeds lagere belastingtarieven in te stellen, in een poging de rijken aan te trekken. In de kantons Zug en Schwyz betalen de grootverdieners totaal nog slechts 22,9 en 23,9 procent inkomstenbelasting.
De sociaaldemocraten en groenen willen die tarieven fiks optrekken en een vermogensbelasting invoeren. Hun voorstel krijgt steun van 58 procent van de kiezers, zo blijkt uit een opiniepeiling van GFS Bern dinsdag in Zwitserse media.
Initiatiefnemers
De initiatiefnemers willen dat de kantons 0,5 procent gaan heffen op vermogens van 2 miljoen Zwitserse franken (omgerekend 1,4 miljoen euro). Bovendien zouden de kantons minstens 22 procent belasting moeten heffen op jaarlonen boven de 250.000 Zwitserse franken (175.000 euro). Dat komt bovenop de federale en regionale inkomstenbelastingen.
,,Zwitserland betekent veel voor me, maar dan zou mijn belastingdruk stijgen tot 70 procent. Dat is buiten proporties en ondraaglijk. Ik zou verhuizen”, waarschuwde Alfred Schindler van het gelijknamige liftbedrijf. Zijn mening wordt gedeeld door Bernhard Alpstaeg van energiebedrijf Swisspor en Peter Spuhler van spoorbedrijf Stadler Rail.
Tegenstanders
De besturen van de kantons zijn tegen het belastingplan. Ze vinden het minimumtarief een aantasting van hun soevereiniteit. De Zwitserse regering is ook tegen. ,,Het is niet rechtvaardig om 1 procent van de bevolking, die al 35 procent van de belasting betaalt, om nog meer geld te vragen'', zei oud-minister van Financiën Hans-Rudolf Merz.
De tegenstanders wijzen erop dat Zwitserland niet eens de laagste tarieven van Europa hanteert. In Bulgarije betalen inwoners slechts 10 procent inkomstenbelasting.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl