• Vier dagen achtereen in hetzelfde geur- en vlekwerend shirt: het voelt onwennig, maar het is beter voor planeet én portemonnee.
  • En als dat ook nog eens met mooie materialen én grotendeels kreukvrij kan, is dat helemaal meegenomen.
  • Ook als modern zakenman of -vrouw wil je representatief voor de dag komen, met hoogwaardige stoffen en oog voor de toekomst van de planeet.

Het is al een week lang ruim 25 graden, ik heb een belangrijke afspraak met een opdrachtgever. Na een intensieve ochtend op mijn broeierige thuiskantoor en een flinke wandeling om mijn trein te halen plof ik neer op het terras voor de meeting, in een shirt dat ik al vier dagen draag. Het is nogal een uitdaging: voor dit artikel test ik een casual Oxford-overhemd en een T-shirt van het innovatieve Nederlandse kledingmerk LABFRESH.

Lotte Vink & Kasper Brandi Petersen, founders van LABFRESH
Lotte Vink & Kasper Brandi Petersen, founders van LABFRESH
LABFRESH

Het bedrijf heeft inmiddels internationaal succes en verkocht sinds 2017 zijn vlek- en geurwerende menswear al in 98 landen. De kleding hoef je dus minder vaak te wassen, dat scheelt water én de items gaan langer mee.

Stevige claims

Iemand moet toch checken of LABFRESH zijn claims waarmaakt: een fris, vlek- en kreukvrij shirt, ook na vier dagen intensief dragen. Het zijn stevige ambities, maar eerdere recensies zijn hoopgevend.

Niemand wil worden nagestaard vanwege een te indringende geur, of vlekken in zijn blouse. Dus is de grote vraag: kun je na al die dagen nog met een gerust hart over straat, zonder afkeurende blikken? Door de oplopende temperaturen is het in de stad behoorlijk ‘broeierig’. Een goed moment om de proef op de som te nemen.

Labfresh

Ongewassen

Om te beginnen loop ik vier dagen rond in het knitted navy overhemd van LABFRESH, als het goed is zonder hinderlijke zweetgeur. Ook als het shirt na al die dagen nog geen wasmachine van binnen heeft gezien. De gemiddelde LABFRESH-drager doet drieënhalve dag met één ongewassen shirt, maar een hele werkweek in één hemd is geen uitzondering.

Redacteur Thijs
Redacteur Thijs

De eerste claim wordt volledig waargemaakt: zelfs na vier volle dagen blijkt het overhemd nog altijd geurwerend, dankzij de speciaal ontwikkelde FreshCore™-technologie. Ook onder een jasje blijken de bacteriën die de zweetlucht veroorzaken geen kans te krijgen, ook niet als ik deze kleren al een hele dag heb gedragen. Dus wat betreft het neutraliseren van de geur: dat zit gebakken, als ik de mensen mag geloven die ik ernaar vraag.

Geen kans voor vlekken?

Claim twee: vloeistoffen op waterbasis, zoals wijn en koffie, laten geen vlekken achter op de stof. Ik hijs mij nu in een elastisch lichtgrijs T-shirt van LABFRESH. Ik krijg op eigen verzoek een halve fles wijn over mijn shirt gegooid, omstanders kijken verbijsterd toe. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om de vlek meteen weer van mijn shirt te vegen. Als ik het uiteindelijk op 40 graden heb gewassen, blijkt het nog even elastisch als toen ik het vijf dagen eerder uit de verpakking haalde.  

Labfresh

Kreukvrij

Of het overhemd kreukvrij is? Grotendeels. Ik droeg het al die dagen in mijn broek, wat onvermijdelijk voor kreuken zorgt. Maar na de wasbeurt blijkt het shirt praktisch kreukvrij. Er wordt wel aangeraden om het innovatieve materiaal te strijken na het wassen maar ik draag het niet zoveel dagen dus vaak hoeft het niet. Mooi meegenomen, aangezien strijken niet mijn grootste hobby is.

De winkel
De winkel

Als ik mij binnenkort weer wat vaker onder de mensen begeef – op kantoor of in de kroeg – zit ik er in ieder geval fris en goedgekleed bij. Op de eerstvolgende buitenlandse trip gaan hemd en shirt ook zeker mee in de bagage. Klaar voor een Sangria- of espresso-test, maar ook om gewoon patent voor de dag te komen.

Labfresh

Meer weten? Kijk op LABFRESH.eu