De Republikeinse presidentskandidaat Ron DeSantis, die als de belangrijkste rivaal van Donald Trump werd gezien, heeft zondag zijn verkiezingscampagne gestaakt en heeft in een videoboodschap op X Trump aanbevolen.

DeSantis zakte al enige tijd in de peilingen. Voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley wordt nu als Trumps grootste concurrent beschouwd om namens de Republikeinen de strijd aan te gaan om het Amerikaanse presidentschap.

“Ik kan onze supporters niet vragen om zich vrijwillig in te zetten voor onze campagne en geld te doneren, als we niet een helder pad naar de overwinning hebben”, zei de huidige gouverneur van Florida in zijn videoboodschap.

DeSantis’ terugtreden wordt in de VS gezien als een klap voor iemand die twee jaar geleden nog met een overweldigende meerderheid van stemmen als gouverneur werd herkozen. Maar DeSantis is pas 45 en geldschieters zien in hem een goede kandidaat voor de presidentsverkiezingen als Trump niet meer meedoet.

Monsterzege voor Trump in Iowa

Afgelopen week boekte Trump een monsterzege bij de voorverkiezing in de staat Iowa. Hij kreeg daar zo'n 51 procent van de stemmen. De krant The Washington Post schreef dat het goed nieuws is voor de oud-president dat er geen duidelijke tegenkandidaat naar voren is getreden.

DeSantis kwam met afstand binnen op de tweede plaats, nipt gevolgd door voormalig topdiplomaat en ex-gouverneur Nikki Haley.

De krant The New York Times omschreef de tweede plaats van DeSantis in Iowa als een "pyrrusoverwinning" voor de gouverneur, een overwinning waar zo'n hoge prijs voor is betaald dat het eigenlijk een nederlaag is. Hij had energiek campagne gevoerd in Iowa en kreeg de steun van conservatieve prominenten. De vooruitzichten van DeSantis bij de aankomende voorverkiezingen in staten als New Hampshire en Nevada waren niet goed.

In New Hampshire is de voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur Haley wel bezig aan een opmars in de peilingen, al staat Trump ook daar bovenaan.

LEES OOK: Een vreemde regel bij de Republikeinse voorverkiezingen hielp Trump in 2016 aan de winst, maar kan dit keer tegen hem werken (Engels)