Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP is uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2022 door lezers van techplatform AG Connect. Ze haalde de titel met een overduidelijke meerderheid van de stemmen: 80 procent van de bijna 15.000 stemmen gingen naar Leijten

De nominaties worden jaarlijks samengesteld door een panel van 80 experts uit de wetenschap, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Naast Leijten vonden deze experts dat Hind Dekker-Adulaziz van D66, Bart Groothuis van de VVD, Alexandra van Huffelen (D66), Hawre Rahimi (VVD), Queeny Rajkowski (VVD) en Kim van Sparrendonk (Groenlinks) een plek op de nominatielijst van 2022 mochten innemen.

Volgens de experts van viel Leijten vooral op door haar bijdrage aan het ontrafelen van de toeslagenaffaire. De lezers beargumenteren hun keuze door haar “een echte volksvertegenwoordiger die keihard werkt” te noemen. Ze vinden Leijten integer, gedreven en betrokken. Daarnaast kan ze helder communiceren over complexe IT-onderwerpen en is ze doortastend en weet ze wanneer IT verkeerd ingezet wordt.

AG Connect reikt de titel sinds 2016 uit. Eerdere ontvangers waren Kees Verhoeven (2016 en 2019), Martin Wörsdörfer (2017), Jan Middendorp (2020) en Lisa van Ginneken (2021). In 2018 werd de titel niet uitgereikt omdat er destijds geen geschikte kandidaten waren.

Lees het hele artikel op AG Connect: Renske Leijten is IT-politicus van het jaar 2022