Thomas Cook, Turkish Airlines, easyJet. Allemaal hebben ze last van de vrees voor terrorisme, na de aanslagen in Frankrijk, België en Turkije. 

Thomas Cook ziet angst van mensen terug in zijn boekingen. Het reisbedrijf krijgt aanzienlijk minder reserveringen voor reizen naar Turkije en heeft de afgelopen maanden ook de interesse in België als bestemming zien teruglopen.

Thomas Cook gaf donderdag aan dat de totale boekingen 5 procent achterlopen op het niveau van vorig jaar. Net als concurrenten probeert het Britse concern de tanende interesse in landen als Turkije en Tunesië te compenseren met het aanbod naar meer traditionele zomerbestemmingen als Spanje.

Reserveringen voor Spanje en ook de VS trokken stevig aan, maar niet voldoende om de terugloop in Turkije te compenseren. Turkije was vorig jaar nog de op een na belangrijkste bestemming voor Thomas Cook.

Het bedrijf gaf verder aan dat de aanslagen in Brussel in maart de afgelopen tijd tot veel annuleringen van reizen naar België hebben geleid. Daarnaast is de vraag naar die reizen fors gekrompen.

Rode cijfers Turkish Airlines

Eerder deze maand bleek dat Turkish Airlines in het eerste kwartaal diep in de rode cijfers is gedoken omdat er minder toeristen naar Turkije komen vanwege de zorgen over terrorisme en de politieke onrust in het land.

Het verlies bedroeg ruim 1,2 miljard Turkse lira (298 miljoen euro). Het is het grootste verlies voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije sinds 1999. Het land heeft te maken gehad met verschillende aanslagen waardoor veel buitenlandse toeristen Turkije mijden.

Ook verlies voor easyJet

De vrees voor terrorisme speelde ook bij easyJet. Het neerhalen van een Russisch toestel boven Egypte in oktober, het bloedbad in Parijs een maand later en de aanslag in Brussel in maart zorgden in de hele luchtvaartsector voor een daling van de ticketverkopen. De voordelen van lagere brandstofkosten wogen daar niet tegen op.

EasyJet leed een nettoverlies van 20 miljoen pond in de eerste drie maanden van het jaar, waar een jaar eerder nog een winst van 5 miljoen pond werd bijgeschreven. De omzet per stoel, de maatstaf in de branche, daalde met 6,6 procent. EasyJet houdt rekening met een daling van nog eens 7 procent in het huidige kwartaal, voornamelijk als gevolg van de aanslag in Brussel.

Spanje meer in trek

Waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. Het Duitse reisconcern TUI verwacht dat 2016 een recordjaar gaat worden voor vakanties naar Spanje. Toeristen kiezen voor dat land na de terreuraanslagen in Tunesië, Egypte en Turkije.

Topman Fritz Joussen van TUI liet aan Bild am Sonntag weten dat het reisconcern voor 26 miljoen euro aan extra overnachtingscapaciteit heeft ingekocht in Spanje. Naast de Spaanse kust zullen ook Mallorca en de Canarische Eilanden volop in trek zijn bij toeristen die de zon opzoeken.

TUI meldde eerder al dat de boekingen naar Turkije scherp zijn gedaald, na de aanslag in Istanbul in januari waarbij twaalf Duitsers omkwamen. Joussen denkt dat de vraag naar Turkije op termijn wel weer zal aantrekken.

Ook geeft TUI Tunesië en Egypte niet op ondanks de terreurdreiging in die landen, aldus Joussen. Vorig jaar juni werd een aanslag gepleegd op een Tunesisch toeristenstrand. Egypte is geregeld het toneel van aanslagen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl