Veel later dan gepland op je plek van bestemming aankomen is natuurlijk niet leuk. Om het leed een beetje te verzachten, kun je in sommige gevallen compensatie vragen aan de maatschappij waarmee je reist. Z24 zocht uit wat de rechten zijn van mensen die vertraging oplopen wanneer ze met de trein, bus, boot of vliegtuig reizen en hoe je geld kunt terugkrijgen.
Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad bij een lange reis en weet hoe vervelend het kan zijn. Om ervoor te zorgen dat reizigers niet machteloos zijn overgeleverd aan vervoerders die ze niet volgens de afgesproken planning van A naar B brengen heeft de Europese Unie de afgelopen jaren regels aangenomen waarin de rechten van reizigers beschreven staan. Bovendien heeft de unie een website waarop ze passagiers op hun rechten wijst wanneer ze vertraging oplopen of wanneer hun baggage tijdens de reis beschadigd raakt.
Z24 zette je rechten op een rijtje en zocht uit hoe je geld terug kunt krijgen wanneer je reis vertraagd is.
Trein
Het recht op compensatie bij een vertraagde trein is bij de meeste mensen wel bekend. Wanneer je treinreis met de NS (binnen Nederland) meer dan 30 minuten vertraging heeft, heb je in principe recht op compensatie ongeacht de oorzaak van de vertraging.
Maar er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet je wel recht hebben op een vergoeding van meer dan 2,20 euro en zijn er een aantal oorzaken uitgesloten van vergoeding. Voorbeelden hiervan zijn vertragingen die veroorzaakt zijn door werkzaamheden die de NS vooraf heeft aangekondigd of bijzondere gevallen van overmacht zoals een landelijke stroomstoring.
Wil je weten op hoeveel geld je recht hebt bij vertraging met de NS? Hier vind je een overzicht.
Je kunt je geld terugvragen door het formulier ‘Geld terug bij vertraging’ op te halen bij de dichtsbijzijnde NS balie. Let er wel op dat je je originele kaartje of een kopie van je abonnement (uitgezonderd NS-Jaarabonnement of OV-Jaarabonnement) meestuurt.
NS Business Card
Heb je een NS Business Card en ben je geplaagd door vertraging? Dan is de procedure iets anders. Je dient dan via het online boekingsformulier je reisgegevens uit te printen en die samen met een kopie van je Business Card op te sturen met je aanvraag voor vergoeding.
OV Chip
Ook voor vertraagde reizigers met de OV Chip - beter bekend als reizen op saldo bij de NS - geldt een iets andere procedure. Je hebt namelijk een ander formulier nodig om geld te claimen.
Fyra en Thalys in Nederland
Voor vertragingen wanneer je reisde met de Fyra of de Thalys in Nederland gelden weer afwijkende regels. Hier kom je al in aanmerking voor compensatie wanneer je minstens een kwartier vertraging op hebt gelopen.
Om in aanmerking te komen voor compensatie zijn echter weer strengere regels. Zo kom je bijvoorbeeld niet in aanmerking voor compensatie wanneer een mede reiziger aan de noodrem heeft getrokken of je de overstaptijd te kort hebt gepland.
Een volledig overzicht van de regels en de mate waarin je gecompenseerd wordt is hier te vinden.
Internationale treinreizen
Het kan natuurlijk ook zijn dat je tijdens een treinreisje naar het buitenland te laat bent aangekomen door een vertraagde trein. Over het algemeen kom je bij een internationale treinreis in aanmerking voor een vergoeding wanneer je minimaal een uur vertraging had en wanneer er geen sprake was van overmacht.
Eurostar
Bij een reis met de Eurostar kom je vanaf een vertraging van een uur in aanmerking voor compensatie. Die kun je aanvragen door het compensatieformulier in te vullen en op te sturen.
Interrail en Eurrail
Ook als je reisde met een Interrail of Eurrail pas, kun je geld terugvragen bij vertragingen van minimaal een uur. Dat kan via deze website.
Thalys
Bij een vertraging van minstens een half uur kom je in aanmerking voor compensatie wanneer je internationaal met de Thalys reisde. Echter, in eerste instantie wordt je gecompenseerd in tegoedbonnen van Thalys.
Pas vanaf een vertraging van een uur kun je ook in aanmerking komen voor het ontvangen van geld. Meer informatie over de exacte inhoud van de regels en een link naar het formulier waarmee je compensatie kunt aanvragen is hier te vinden.
InterCity Brussel
Omdat de intercity naar Brussel regelmatig te kampen heeft met uitvallende treinen en vertragingen is er sinds vorig jaar een aangepaste regeling voor vergoeding bij vertraging van kracht.
Ook hier heb je recht op vergoeding vanaf een vertraging van een uur. Maar de vergoeding is niet alleen van toepassing op enkele reizen, ook op de prijzen van een retourtje. Bovendien is de hoogte van de vergoeding wat opgeschroefd in vergelijking tot andere international e treinreizen.
Een overzicht van de nieuwe regels en een link naar een formulier waarmee je geld terug kunt vragen is hier te vinden.
Vertraging veerboot
Ook wanneer je met een boot hebt gereisd en geplaagd bent door vertraging kun je binnenkort in aanmerking komen voor vertraging.
Afgelopen zomer nam het Europees Parlement de volgende regels aan die vanaf 2012 officieel van kracht zijn:
In het geval dat je boot of ferry-dienst met meer dan anderhalf uur vertraagd is, heb je recht op teruggave van je geld. Bovendien moet de organisatie waarmee je reist je een een routewijziging (om de bestemming sneller te bereiken) aanbieden.
Passagiers moeten ook snacks of maaltijden aangeboden krijgen, waar mogelijk. Bovendien zullen passagiers die verplicht zijn om in hun haven van vertrek te overnachten, recht hebben op de terugbetaling van hun hotel tot €80 per nacht (voor maximaal 3 nachten).
Bovendien hebben reizigers soms nog recht op extra compensatie bovenop de vergoeding van het kaartje.
Je krijgt nog eens 25 procent van je ticket vergoed als:
• Je bootreis volgens de planning 4 uur zou duren, maar je minstens een uur later op de plaats van bestemming komt.
• Wanneer je bootreis een geplande duur had van 4 tot 8 uur, dien je bij aankomst een vertraging van ten minste twee uur te hebben;
• In het geval de reis een geplande huur had van 8 tot 24 uur, dien je bij aankomst een vertraging van ten minste drie uur te hebben;
• En reizen die volgens de planning langer dan 24 uur zouden duren, komen vanaf een vertraging van 6 uur voor de vergoeding in aanmerking.
Als de vertraging meer dan het dubbele van deze minimumtijden bedraagt, krijgen de passagiers recht op de vergoeding van de helft van de prijs van hun ticket.
De regels zijn helaas niet van toepassing als de vertraging werd veroorzaakt door het weer of buitengewone omstandigheden buiten de controle van de onderneming. Overmacht dus.
Rondvaartboten
De nieuwe regels gaan in principe alleen gelden voor veerdiensten en cruiseschepen die meer dan twaalf passagiers kunnen vervoeren zoals bijvoorbeeld veerboten naar de Wadden of veerdiensten naar Engeland.
Rondvaartboten en schepen voor excursies vallen buiten de regeling.
Bus
Het Europarlement en de EU-landen onderhandelen nog over een soortgelijke vergoedingsregeling voor buspassagiers. Het Europarlement wil dat die regeling niet alleen gaat gelden voor de internationale touringcars, maar ook voor het regionale busvervoer.
Momenteel kun je bij enkele busmaatschappijen al geld terugvragen wanneer je reis ernstig vertraagd is of is uitgevallen. Veolia is zo’n maatschappij die reizigers compenseert bij vertragingen met de bus van minstens een half uur.
Compensatie vindt echter niet plaats in echte poen, maar in cadeaucheques en is afhankelijk van het soort kaartje dat je hebt gekocht en de regio waarbinnen je hebt gereisd. Meer informatie is te vinden op de website van Veolia. Hier vind je tevens een link naar het formulier waarmee je een vergoeding kunt aanvragen.
Bij busmaatschappij Eurolines, die internationale busreizen aanbiedt, geeft een woordvoerder aan dat de maatschappij geen specifiek formulier heeft waarmee reizigers een vergoeding kunnen aanvragen wanneer hun reis vertraagd is. De woordvoerder laat bovendien weten dat de maatschappij hier ook erg weinig klachten over krijgt.
Wanneer reizigers in aanmerking willen komen voor een vergoeding bij vertraging van hun busreis kunnen zij zich wenden tot de klantenservice van Eurolines.
Vertraging vliegtuig
De rechten van passagiers bij ernstige vertraging van hun vliegreis zijn wel vastgelegd in Europese regelgeving. Meer informatie over hie die regels precies in elkaar steken is te vinden op deze website van de Europese Unie en op de website van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Deze inspectie ziet erop toe dat de luchtvaartmaatschappijen in Nederland de regels naleven.
Wanneer recht op compensatie
In principe heb je, afhankelijk van de afstand, na 2 uur vertraging recht op verfrissingen en/of maaltijden en twee telefoongesprekken. Vanaf een vertraging van 5 uur mag je afzien van de vlucht en krijg je je geld terug als je besluit niet meer te vliegen.
Is je vlucht geannuleerd of kom je meer dan 3 uur later dan gepland op de plaats van bestemming? Dan kun je in aanmerking komen voor financiële compensatie als het ongemak niet werd veroorzaakt door overmacht.
Ook als je geweigerd bent op je vlucht (tenzij de weigering kwam door: gezondheidsredenen, veiligheid, beveiliging of ontoereikende reisdocumenten) kun je ook aanspraak maken op compensatie.
Hoe claimen?
Om in aanmerking te komen voor compensatie, dien je je te wenden tot de luchtvaartmaatschppij waar je je ticket gekocht hebt.
Dit is echter geen kwestie van een formuliertje invullen. Bovendien moet je hard kunnen maken dat de vertraging niet werd veroorzaakt door overmacht en dat kan lastig zijn. Omdat het een knap ingewikkelde zaak is, zijn er organisaties die in ruil voor een vergoeding de aanvraag voor compensatie voor je afhandelen.
Een voorbeeld van een dergelijke organisatie is EU Claim. Deze organisatie heeft op zijn website tevens een calculator waarmee je de hoogte van je compensatie kunt inschatten. Een ander voorbeeld van een dergelijke organisatie is Aviaclaim. Ook rechtbijstandverzekeraar ARAG heeft een zogenaamde flighclaimservice.
Een woordvoerder van EU Claim laat weten dat het bedrijf ongeveer 2.000 tot 3.000 claims per maand afhandelt. Hiervan leidt volgens de organisatie 80 tot 85 procent ook daadwerkelijk tot compensatie van de luchtvaartmaatschappij.
Lang niet iedereen claimt compensatie
Overigens dient volgens EU Claim nog lang niet iedereen die recht heeft op compensatie van zijn vliegtuigmaatschappij ook daadwerkelijk een claim in. Dit percentage zou ongeveer een schamele 7 procent zijn.
Waarschijnlijk komt dit omdat veel reizigers niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid om voor compensatie in aanmerking te komen en omdat het lastig is om ook daadwerkelijk compensatie te krijgen van luchtvaartmaatschappijen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl