De Verenigde Staten overwegen om het verbod op het meevoeren van laptops in de handbagage bij vluchten van en naar de Verenigde Staten uit te breiden tot alle internationale vluchten.

Dat zei Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid John Kelly zondag in een interview met Fox News. Sinds maart geld er al een verbod op het meenemen van laptops voor tien steden in het Midden-Oosten. Volgens de Amerikaanse minister is sprake van een “reële dreiging.”

Verbod op laptops in handbagage kost zo 1 miljard dollar

Een verbod op laptops in de handbagage op vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten kan luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar gaan kosten, zei topman Alexandre de Juniac van de internationale branchevereniging IATA op 17 meio gezegd in een gesprek met Bloomberg Television.

Nu al moeten laptops en andere elektronische gadgets groter dan een smartphone in de ruimbagage worden opgeborgen op vluchten tussen de VS en sommige landen in het Midden-Oosten. Terroristen zouden plannen hebben om in dergelijke apparaten explosieven aan boord te smokkelen.

Door het laptopverbod moeten reizigers verplicht een koffer inchecken om een laptop mee te kunnen nemen. Daar moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij voor worden bijbetaald. Voor zakenreizigers geldt bovendien dat zij op langere vluchten onderweg niet kunnen doorwerken.

Uitbreiding van het verbod naar de EU zou volgens De Juniac niet alleen veel geld kosten, maar ook een barrière opwerpen voor zakelijk verkeer tussen Europa en de VS. De IATA-directeur is er niet van overtuigd dat de ernst van de dreiging de ingrijpende maatregel rechtvaardigt. Hij wil graag meer informatie van de Amerikanen.

De Juniac ziet meer heil in andere veiligheidsmaatregelen, zoals intensievere controles van handbagage, ook met behulp van scanapparatuur om explosieven op te sporen. Hij roept de VS en de EU, die woensdag op hoog niveau overleg voeren over de kwestie, op om hoe dan ook de luchtvaartmaatschappijen nauw te betrekken bij eventuele maatregelen.