• De Italiaanse regering wil dierlijk voedsel verbieden dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt, zoals vlees dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen.
  • Het land vreest concurrentie voor de landbouwsector en voedingsmiddelenindustrie, die onder andere bekend is van kwalitatief hoogstaande hammen en kazen.
  • In onder andere Nederland experimenteren bedrijven met het kweken van vlees in het laboratorium, zoals Mosa Meat uit Maastricht en Meatable uit Delft.
  • Lees ook: Kweekvlees laat nog minstens 1,5 jaar op zich wachten: Europese voedselautoriteit heeft nog nul aanvragen binnen

De Italiaanse regering wil dierlijk voedsel verbieden dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt, zoals vlees dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Volgens landbouwminister Francesco Lollobrigida garanderen zulke producten onvoldoende “kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie”.

Als het parlement het wetsvoorstel aanneemt, zal het in Italië verboden zijn om voedsel of diervoeder te maken “met celculturen of -weefsels die afkomstig zijn van gewervelde dieren”. Bij een overtreding dreigen boetes die kunnen oplopen tot 60.000 euro, staat in het voorstel dat is ingezien door persbureau Reuters

Onder andere in Nederland experimenteren bedrijven met het kweken van vlees in het laboratorium, zoals Mosa Meat uit Maastricht en Meatable uit Delft. Daarbij voeden ze enkele dierlijke cellen in het lab, waarbij vlees ontstaat zonder slacht. Beide bedrijven haalden al tientallen miljoenen euro’s op bij investeerders, waarmee ze hun product willen doorontwikkelen tot een betaalbaar lapje vlees.

Italië wil eigen vleesindustrie beschermen tegen kweekvlees

Maar de Italiaanse regering vreest de concurrentie voor de omvangrijke landbouwsector en voedingsmiddelenindustrie van het land, onder andere bekend van kwalitatief hoogstaande hammen en kazen. De Italiaanse lobbyclub voor de landbouw Coldiretti reageerde verheugd op het mogelijk verbod, dat nodig zou zijn om de eigen boeren en voedingswarenfabrikanten te beschermen “tegen aanvallen van multinationals”.

Organisaties die voorstander zijn van voedingsmiddelen op basis van celcultuur reageren kritisch. Koepelorganisaties Cellular Agriculture Europe zegt dat de Italiaanse regering de mogelijkheden beperkt van consumenten die bezorgd zijn over het dierenwelzijn.

Alice Ravenscroft, beleidshoofd van het Good Food Institute Europe, vreest dat de wet tegen kweekvlees "de economische kansen van deze opkomende discipline beperkt in Italië". Het zou ook de vooruitgang in de wetenschap en strijd tegen klimaatverandering belemmeren.

Premier Giorgia Meloni, net zoals Lollobrigida lid van de uiterst rechtse partij Fratelli d'Italia, kondigde eerder al maatregelen tegen onconventionele voedingsmiddelen aan. Ze wil snel verplichte labels invoeren voor producten waarin insecten zijn verwerkt, na ophef op sociale media over het gebruik van krekelmeel in eten.

LEES OOK: Kweekvlees van Delfts bedrijf Meatable komt in 2024 op de markt in Singapore voor worstjes en dumplings