De aandelenbeurzen in New York zijn de week positief begonnen. De breed samengestelde S&P 500-index steeg bij opening van de beurzen direct naar een nieuw record. Het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport van vrijdag gaf het sentiment onder beleggers een steuntje in de rug.

De Dow-Jonesindex opende 0,4 procent hoger op 18.222 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent naar 2137 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,5 procent bij 4982 punten.

Kinder Morgan steeg ruim 2 procent na de verkoop van een belang van 50 procent in zijn olie- en gaspijpleidingen in de zuidelijke staten van de VS. Southern Company betaalt ongeveer 1,5 miljard dollar voor het belang.

May premier

De Europese aandelenbeurzen zetten hun opmars maandagmiddag voort. De bekendmaking dat Andrea Leadsom in het Verenigd Koninkrijk de weg heeft vrijgemaakt voor het premierschap van Theresa May werd eveneens positief ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde omstreeks 15.40 uur 1,3 procent hoger op 439,60 punten. De MidKap ging 2,3 procent omhoog tot 612,87 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen 1,6 en 1,7 procent omhoog, de FTSE in Londen klom 1,1 procent.

De AEX werd met een plus van 5,5 procent aangevoerd door staalbedrijf ArcelorMittal. Ook uitzender Randstad deed het goed met een winst van 4,8 procent, dankzij een positiever beleggingsadvies van Credit Suisse. In de MidKap boekte onder meer Arcadis een forse winst. Het adviesbureau noteerde 5,6 procent hoger.

Airbus plust

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp ruim 5 procent. Het Duitse staalbedrijf is in gesprek met het Indiase Tata Steel, het moederconcern van de Hoogovens in IJmuiden, over mogelijke samenwerking. Branchegenoot Salzgitter tekende een winst van meer dan 4 procent op.

In Parijs klom vliegtuigbouwer Airbus 2,4 procent. Naar verluidt is het bedrijf dicht bij een order voor honderd toestellen van AirAsia ter waarde van meer dan 12 miljard dollar. Maandag begint de luchtvaartshow bij het Britse Farnborough ,waar vaak grote deals wereldkundig worden gemaakt.

De euro noteerde 1,1070 dollar, tegen 1,1042 dollar bij het slot in Europa vrijdag. Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder bij 45,51 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg ook 0,2 procent, tot 46,79 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl