Ferdy Roet, oprichter van de stichting Loterijverlies, is geschorst als bestuurder van deze stichting.

Dat heeft de rechtbank in Alkmaar besloten.

Ongeveer dertig deelnemers van de stichting hadden het ontslag van Roet geëist. Volgens de groep zou hij miljoenen hebben weggesluisd naar allerlei vennootschappen om zichzelf te verrijken.

Loterijverlies heeft zich afgelopen jaren ingezet voor 200.000 spelers van de Staatsloterij. Ze voelden zich misleid omdat de Staatsloterij prijzen trok uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten. De ‘gedupeerden’ betaalden inleggeld aan de stichting Loterijverlies die zich ging inzetten om geleden schade te verhalen op de Staatsloterij.

Uit de rechterlijke uitspraak blijkt dat Roet met miljoenen euro’s heeft geschoven. Zo ging 5 miljoen naar een vennootschap die onder meer een hypothecaire lening verstrekte aan Roet. Die lening was bestemd voor een privéwoning.

Tijdelijke bestuurder

De Stichting Loterijverlies is opgericht door de vennootschap Loterijverlies.nl bv. Die fungeert als de portemonnee van de stichting. De bestuurder van zowel de stichting als de bv is Breton Limited, een zogenaamd trustbedrijf of vermogensbeheerder op het Kanaaleiland Guernsey.

De rechtbank vermoedt dat de vennootschap de inleggelden van de deelnemers "op zodanige wijze heeft besteed dat dit strijdig is met het statutair omschreven doel van stichting Loterijverlies".

Nu Roet is geschorst, heeft de rechtbank de voormalige president van de rechtbank in Rotterdam, Erik van den Emster, aangewezen als tijdelijk bestuurder van de stichting Loterijverlies. Hij gaat de financiële transacties van Roet onderzoeken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl