De vroegere top van thuiszorgorganisatie Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid.

Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam maandag bepaald. Vakbond FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.

Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten.

De Ondernemingskamer vindt onder meer dat de fusie waaruit het bedrijf ontstond ,,onvoldoende doordacht en onvoldoende uitgewerkt” was.

VVD-coryfee Loek Hermans was voorzitter van de Raad van Commissarissen van Meavita. De rechters hebben scherpe kritiek op hem. Zo heeft Hermans andere commissarissen ,,ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd”. Ook deelde hij ,,belangrijke interne en externe signalen” over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

FNV vond dat het bestuur verkeerde keuzes had gemaakt en dat commissarissen niet hadden ingegrepen. De vakbond wil daarom dat zij opdraaien voor de schade van medewerkers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl