Big Bazar krijgt van de rechter in Leeuwarden tijd om afspraken te maken met schuldeisers en te reorganiseren. Daarvoor is een speciale afkoelingsperiode afgekondigd. Door de bescherming komen alle recent door schuldeisers ingediende faillissementsaanvragen voor de koopjesketen tijdelijk in de wacht te staan, heeft de rechter in Leeuwarden bepaald.

Volgens de advocaat van Big Bazar, Oscar van Oorschot van DBE advocaten, maakt de keten gebruik van de zogeheten Whoa-procedure. Sinds 2021 hebben ondernemingen namelijk een extra mogelijkheid om een bankroet te voorkomen. De Whoa-procedure is bedoeld voor levensvatbare bedrijven die gezonde activiteiten hebben maar vanwege een zware schuldenlast toch dreigen om te vallen, bij het doorvoeren van een reorganisatie.

Van Oorschot zegt dat Big Bazar komende tijd alle schuldeisers zal verzamelen en zal proberen om met hen tot een akkoord te komen. Hoe lang Big Bazar hiervoor precies de tijd krijgt van de rechter, is nog niet duidelijk. Daarover vindt op 7 september nog een zitting plaats. Big Bazar heeft gevraagd om een periode van vier maanden.

Klachten over niet betalen rekeningen

De keten heeft het de laatste tijd moeilijk. Steeds meer partijen klaagden dat de onderneming rekeningen niet meer betaalde. Big Bazar weet de eigen uitdagingen onder meer aan de fikse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij de keten. Meerdere huurbazen waren al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden. Ook begonnen leveranciers zenuwachtig te worden.

Maar Big Bazar-topman Heerke Kooistra benadrukte deze week dat dit alles niet het einde van Big Bazar hoeft te betekenen. Zijn bedrijf zou wellicht langer nodig hebben om alle rekeningen te voldoen. "Maar dat we het niet kunnen betalen is niet waar." Eerder zei Kooistra al dat hij twintig verlieslatende winkels wil sluiten en voor nog eens twintig winkels huurverlagingen wil. Dat zou nodig zijn om de keten met in totaal 120 filialen en 1400 medewerkers "gezond te houden".

Joost Konings, directeur van incassobureau Invorderingsbedrijf Amsterdam, vindt dat Big Bazar de Whoa-procedure "rijkelijk laat" in gang heeft gezet. Hij vertegenwoordigt meerdere schuldeisers van Big Bazar en wijst erop dat zij voorlopig in onzekerheid zullen blijven. "Een faillissement kan nu niet meer uitgesproken worden", leg hij uit. "Terwijl bijvoorbeeld de huur normaal elke maand wel hoort door te lopen. Ook vragen sommige leveranciers zich af of ze Big Bazar nog wel moeten leveren."

LEES OOK: Hoogste aantal faillissementen in Europa in acht jaar tijd – Nederland zit boven het gemiddelde