De Nederlandse keuken staat niet op uitzonderlijk hoog niveau. Maar we zijn wel dol op keukens. Nu de economie weer een beetje aantrekt, loopt het storm bij de keukenboeren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet in de keukenbranche nam de eerste helft van 2015 met 17 procent toe in vergelijking met vorig jaar meldt het CBS. Feest dus bij de keukenboer. Tenminste voor de keukenboeren die de crisis heelhuids zijn doorgekomen.

De crisis heeft er namelijk wel echt ingehakt. Het aantal keukenbedrijven is met 16 procent afgenomen sinds het begin van de crisis in 2009. In totaal moesten 177 van de 690 bedrijven de deuren sluiten.

De kaalslag maakt natuurlijk wel dat de overlevers extra profiteren. En dat is al een tijdje aan de gang. Als sinds 2013 zit de branche in de lift. Ondanks de enorme stijging is de omzet overigens nog niet op het niveau van topjaar 2006. Dat scheelt nog altijd zo’n 25 procent.

Dat er meer en meer keukens worden verkocht houdt natuurlijk ook verband met het feit dat de huizenmarkt is aangetrokken. De keuken is vaak een van de dingen die nieuwe bewoners meteen vervangen. (Klik op onderstaande grafiek om hem uit te vergroten)

Omzetontwikkeling-keukenwinkels-15-09-03

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl