Het aantal restaurants in Nederland is ondanks de recessie toegenomen.
Landelijk steeg het restaurantaanbod de afgelopen 5 jaar met 3,1 procent. In de grote steden was de toename relatief groter, met groeicijfers van 6,6 procent en in de vier grootste steden zelfs met 7,7 procent.
Dit blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek naar horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.
Utrecht zag de afgelopen 5 jaar de sterkste stijging van het aantal restaurants met 16,5 procent.
De groei zat vooral in restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thais, Indiaas) en restaurants met een ‘Zuid-Europese’ keuken (Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks), met groeicijfers van respectievelijk 100 procent en 42 procent. Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort, waar het aantal etablissementen toenam met 16,3 procent en 13,4 procent.
In Enschede is de sterkste daling geregistreerd met een afname van 7,4 procent. Ook in Den Bosch (min 2,3 procent) en Maastricht (min 0,6 procent) daalde het aantal restaurants.
Dit zijn de enige steden waar het aanbod afnam. In deze steden waren vooral minder restaurants met een 'Nederlands-Franse' keuken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl