Na de pandemie stevenen we nu af op een economische recessie. Dat zorgt bij kenniswerkers voor onrust. Want wat betekent het voor hun bedrijf of baan? En hoe blijf je er toe doen op de arbeidsmarkt of in het bedrijfsleven? We spreken erover met Nicola Kleyn van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). “Het belangrijkste is om te blijven leren.”

Nicola Kleyn was eigenlijk van plan om een sabbatical te nemen. Maar toen kwam er een interessante functie vrij bij RSM én de pandemie barstte los. Ze besloot van Johannesburg naar Rotterdam te verhuizen en de uitdaging aan te gaan. Inmiddels is ze twee jaar dean of executive education en is het nog steeds een turbulente tijd. Een oorlog, energiecrisis, klimaatcrisis, een dreigende recessie… 

Een bijzondere tijd om te emigreren. Hoe ga je daarmee om?

“Ik ben opgegroeid in Zuid-Afrika, dan ben je wel gewend aan turbulent tijden, denk aan: politieke en economische onrust. Maar wat ik niet had verwacht was dat covid zolang nog zoveel impact zou hebben. Omdat alles online was, was het moeilijker om de verbinding aan te gaan met onze werknemers en studenten. Ik ben blij dat alles nu wat normaler wordt, hoewel er natuurlijk nog steeds veel gaande is. 

In een tijd als dit is het belangrijk om rustig te blijven en je af te vragen wat precies de impact is. Gaat het voor korte of lange termijn onrustig zijn? 

We geven onze studenten ook mee dat ze toekomstgericht moeten zijn, ze moeten goed nadenken over de veranderende wereld en wat dat voor heb gaat betekenen. Hoe navigeren ze daarin?”

In het nieuws horen we veel over een recessie. Die verwachten economen aan het eind van dit jaar. Wat zijn de uitdagingen voor ondernemers en werkgevers?

“Omdat consumenten door de inflatie minder te besteden hebben, merken bedrijven druk op hun winst. Ze zullen dus op hun kosten moeten letten, maar tegelijkertijd moeten ze hun werknemers behouden. Werknemers die graag meer willen verdienen, omdat alles duurder wordt, dus dat is lastig. Ondernemers zullen ook merken dat het moeilijker wordt om investeerders te vinden.”

Moeten mensen bang zijn voor hun baan, denk je?

“Nee, ik denk het niet. Als we kijken naar de arbeidsmarkt zijn er natuurlijk grote personeelstekorten, dus ik verwacht niet dat de werkloosheid ineens zal groeien. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om relevant te blijven als werknemer. Daarom is het belangrijk om je vaardigheden op peil te houden. Bij RSM geloven we in een leven lang leren. Dat is nu extra belangrijk; de wereld verandert en als jij niet bijleert dan raak je achterop.  

Volwassenen hebben nog een uitdaging: ze moeten ook weer dingen afleren. Vooral voor leiders kan dat lastig zijn, omdat ze nou eenmaal gewoontes hebben en vastgeroeste ideeën over hoe ze succesvol kunnen zijn. Dan is het nodig om een stap terug te doen, even stil te staan bij welke vaardigheden en mindset we hebben ontwikkeld. Is dat nog steeds relevant en welke vaardigheden heb je niet die nu wel nodig zijn?”


Niet alleen leiders komen obstakels en valkuilen tegen in hun carrière door aangeleerde gewoontes. De experts van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) geven in het whitepaper 5 struikelblokken die bijna iedereen tegenkomt in z’n carrière: zo overwin je ze  tips om ze te vermijden.


Een leven lang blijven leren dus, hoe pak je dat aan?

“Dat begint met bewustwording. Wat weet of kun je niet? Dat kan best confronterend en lastig zijn. Je moet dus ook nieuwsgierig zijn naar de wereld om je heen en open staan voor feedback van mensen waarmee je werkt. Dat kan zowel gaan over technische skills als over hoe jij bent als leider. 

Je kunt natuurlijk veel online vinden, maar persoonlijk hou ik ervan om samen met andere mensen te leren. Je kunt veel leren van anderen uit je organisatie, van andere studenten en natuurlijk van experts waar je mee spreekt in een leeromgeving. 

En het belangrijkste is natuurlijk dat je niet alleen nieuwe kennis op doet, maar dat je het ook in de praktijk toepast.”

Zijn er skills die in deze tijd extra belangrijk zijn?

“Ja, vooral soft skills. Denk aan empathie, het vermogen om echt met mensen om te gaan en hen te begrijpen. En effectief communiceren, met je personeel, met collega’s maar ook met stakeholders. En ook skills die te maken hebben met duurzaamheid en het bouwen van duurzame bedrijven.”

Heb je nog een andere tip voor werkenden om weerbaar en wendbaar te blijven?

“Ja, probeer een positieve mindset te houden. Het is een moeilijke tijd, maar dat betekent niet dat je je moet verstoppen en als een struisvogel je kop in het zand moet steken in de hoop dat het allemaal wel overgaat. Want dat gaat niet gebeuren. 

Geloof dat je een verschil kunt maken. Zie de veranderende wereld als een kans. Je bent geen slachtoffer.”

Praktische tips en adviezen van experts van RSM

RSM is een van de beste business schools in Europa en wordt erkend als thought leader en toonaangevende onderzoeksautoriteit op het gebied van business management, innovatie en leiderschap. 

RSM begrijpt de snel veranderende arbeidsmarkt en levert programma’s om professionals te helpen op het scherp van de snede te blijven op het gebied van nieuwe ontwikkelingen in de zakelijke wereld. Tijdens de opleidingen leer je goede en duurzame beslissingen te nemen, blijvende waarde te creëren, groter te denken en zo je carrière vooruit te brengen. 

Wil jij ook naar de top van die carrièreladder klimmen? Download dan gratis het whitepaper 5 struikelblokken die bijna iedereen tegenkomt in z’n carrière: zo overwin je ze. Experts van RSM zoals Nicola geven tips om de carrière te bereiken waar je zo van droomt.

Download het whitepaper hier: