De gloednieuwe iPhone X heb ik nog geen dag in mijn bezit en ik ben nu al verkocht.

Mijn eerste indruk: het grotere scherm is geweldig, Face ID werkt vlekkeloos en de homeknop mis ik geen moment.

Mijn indruk tijdens het afgelopen Apple-evenement was al positief.  Na deze korte testperiode kan ik zeggen: Apple heeft een nieuwe kaskraker in handen.

Dit zijn mijn eerste indrukken nadat ik de telefoon 18 uur in handen heb gehad.

Eindelijk een nieuw ontwerp

De laatste trend: stop zo veel mogelijk scherm in de telefoon en maak de randen zo klein mogelijk. De iPhone X (Nederlandse prijs: 1.159 euro) breekt met de Apple-traditie, waarbij er amper werd getornd aan de verhouding tussen het scherm en de randen. Het is de eerste volledig nieuw ontworpen Apple-telefoon sinds de iPhone 6 eind 2014 op de markt kwam.

Het scherm van de iPhone X is groot (5,8 inch) en de behuizing is net iets groter dan de iPhone 8. Daarmee ligt deze telefoon lekker in de hand.

iPhone X

De iPhone X (rechts) heeft een groter scherm dan de iPhone 8 Plus (links), maar past beter in je hand. Foto: Hollis Johnson

Het scherm is energiezuiniger, heeft een hogere resolutie en de kleuren springen er meer uit. Apple adapteert eindelijk de OLED-technologie, waarmee Samsung eerder furore maakte.

OLED is een schermtechnologie die al in meerdere toptoestellen te vinden is. De afkorting staat voor Organic Light Emitting Diode. In tegenstelling tot LCD-schermen (zoals in de iPhone 8) is er geen achtergrondverlichting nodig, maar geeft elke pixel individueel licht. OLED-schermen zijn daardoor dunner, lichter en rijker in contrast.

De achterkant van de iPhone X is gemaakt van glas net als de iPhone 8. Hierdoor is draadloos opladen mogelijk. De zijkant van het toestel is afgewerkt met staal in plaats van aluminium. Het witzilveren model krijgt daarmee een mooie chroomglans en vind ik mooier dan het donkergrijze model.

Nog een radicale beslissing: de homeknop is weg. Bij de iPhone X 'swipe' je omhoog om terug te keren naar het beginscreen. Ik moet zeggen, dat went snel en werkt vlekkeloos.

Ik stoor me niet aan die inkeping

iPhone X

Foto: Hollis Johnson

De inkeping van de iPhone X (ook wel de notch genoemd) verdeelt de grote schare Apple-fans wereldwijd. Apple-volger John Gruber, die de site Daring Fireball bestiert, zegt zelfs dat de inkeping hem "beledigt".

Het vrij drastische ontwerpbesluit is nodig om de frontcamera en veel geavanceerde sensoren kwijt te kunnen. Aan beide kanten ervan zie je de tijd en de icoontjes voor batterijstatus, wifi- en telefoonontvangst. Ik vind de inkeping niet storend. Met dit ontwerp worden de apps van Facebook en Twitter er zelfs leesbaarder van. Maar goed, deze discussie zal de komende weken nog wel even voortduren.

Wel een belangrijke kanttekening: de apps van derde partijen zijn qua ontwerp nog niet naadloos aangepast aan het nieuwe scherm. Met bijvoorbeeld lelijke zwarte balken tot gevolg. Iets wat we ook gezien hebben bij de iPhone 5 en 6. Het zal nog wel enkele maanden duren voordat developers dit aangepast hebben.

Face ID wérkt

iPhone X

Met de frontcamera kun je Animoji maken, die zijn gebaseerd op je gezichtsuitdrukking. Foto: Hollis Johnson

Ook de automatische gezichtsherkenning, de Face ID, is een veelbesproken item. Het vervangt de vingerafdruksensor Touch ID, die sinds de iPhone 5S goed zijn werk deed.

Face ID werkt in het kort als volgt: de 3D-camera maakt samen met een aantal sensoren een scan van je gezicht en vervolgens wordt deze beveiligd opgeslagen. Vooraf waren er veel twijfels: werkt de beveiliging wel goed? Werkt het in het donker? Ook bij de nauwkeurigheid van de scan werden vraagtekens gezet. Persbureau Bloomberg beweerde dat er geknoeid zou zijn met minder kwalitatieve onderdelen om maar de productiedeadline te behalen.

Mijn indruk is dat Face ID vlekkeloos werkt. De telefoon wordt snel ontgrendeld in zowel lichte als donkere ruimtes zoals een toilet.

iPhone X

Foto: Hollis Johnson

Face ID laat zich niet voor de gek houden. Bij Business Insider hebben we een eeneiige tweeling uitgenodigd voor een test. De ene helft van de tweeling programmeerde zijn gezicht met Face ID. Toen zijn tweelingbroer werd gescand kreeg die geen toegang.

Sommige familieleden konden de tweeling naar eigen zeggen niet uit elkaar houden, maar Face ID dus wél. En ook al scheer je je hipsterbaard binnen twee minuten na een scan af, Face ID blijft je herkennen. Geen klachten dus tot zover.

Business Insider komt binnenkort met een zeer uitgebreide recensie van dit nieuwe vlaggenschip van Apple. De eerste indruk is in elk geval zeer goed te noemen.

Lees ook onze recensie van de iPhone 8 »

 

BEKIJK OOK: Dit zit er allemaal in het doosje als je de iPhone X koopt