Of je nu leiding geeft aan een middelgroot bedrijf van 50 mensen of een grote onderneming met 2.000 werknemers: het gedrag van de CEO heeft een voorbeeldfunctie.

“Als ondernemer ben je eigenlijk bezig met topsport. Je kunt jezelf daar makkelijk in verliezen.”

In de achtste aflevering van de podcast The Next Move spreekt Diederik Heinink met CEO Paul Ramakers van Exact en medeoprichter Joost Diepenmaat van Moneybird over leiderschap en strategie.

Softwarebedrijven Exact en Moneybird opereren beide in de markt voor boekhoudsoftware en aanpalende diensten, maar met een sterk verschillende omvang. Waar CEO Paul Ramakers van Exact leiding geeft aan bijna 2.000 mensen, heeft mede-oprichter Joost Diepenmaat van Moneybird een bedrijf van rond de 50 mensen. Toch zijn er veel overeenkomsten als het gaat om de uitdagingen waar je als leider voor staat.

“Als ondernemer ben je eigenlijk bezig met topsport. Je kunt jezelf daar makkelijk in verliezen. Aan de andere kant heb je ook een voorbeeldrol naar je werknemers”, zegt Diepenmaat in de achtste aflevering van de podcast The Next Move.

“Als je 60 uur per week gaat werken, dan geef je daarmee aan dat dat kennelijk normaal is”, voegt hij toe. “Ik heb geleerd dat het uiteindelijk niet belangrijk is om heel veel te werken, maar om de juiste beslissingen te nemen. De juiste dingen doen en tegen dingen die niet noodzakelijk zijn, nee zeggen.”

Ook Ramakers van Exact erkent dat de werkroutine van de CEO van belang is voor andere werknemers. Zo heeft Exact niet een specifiek beleid voor werken in het weekend. “Maar ik probeer daar wel heel bewust mee om te gaan”, zegt Ramakers.

“Ik ben niet iemand die het hele weekend mails gaat sturen. Mensen moeten wel een weekend hebben, dat wil ik zelf ook. Dat wil niet zeggen dat je niet eens in het weekend werkt, maar je moet mensen stimuleren om ook echt rust te nemen. In de coronatijd hebben we daar ook veel aandacht aan besteed, dat mensen niet de hele tijd achter het scherm zitten, maar ook voor zichzelf zorgen”, vertelt de CEO van Exact.

Beluister de achtste aflevering van The Next Move met CEO’s Paul Ramakers van Exact en Joost Diepenmaat van Moneybird, gepresenteerd door strategisch adviseur en auteur Diederik Heinink.

Volg de podcast The Next Move en abonneer je via SpotifyGoogle of Apple.

The Next Move wordt in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University gemaakt. Wil jij het maximale halen uit je carrière of bedrijf? Volg dan een korte training of parttime MBA. Kijk wat het beste bij jou past op RSM.nl/thenextmove

Beluister meer afleveringen van The Next Move: