Hittegolf op komst? Dat vraagt om waterijs, of beter een Raket-ijsje. Z24 peilde de prijsverschillen tussen de klassieker van Ola en huismerken van supermarkten.

Vijf zomerse dagen boven de 25 graden, waarvan drie boven de 30 graden. Het zou zo maar kunnen vanaf aanstaande zondag, stellen weerbureaus. Goed nieuws voor ijsfabrikanten, vooral voor makers van waterijs.

Het favoriete ijsje van Nederland is volgens producent Unilever nog altijd Ola’s Raket, waarvan er jaarlijks zo’n 35 miljoen worden verkocht.

Op basis van een volume van 55 ml per stuk, kom je dan op bijna twee miljoen liter Raket per jaar uit. En dat is ruim twee procent van de Nederlandse ijsconsumptie, die volgens de Europese associatie van ijsmakers (Euroglaces) afgelopen jaar op 85 miljoen liter lag.

Raket ijs: Ola en huismerken

In 2012 vierde Ola’s Raket zijn vijftigjarige bestaan als bestseller onder de waterijsjes. Het ijsje dankt zijn naam aan de ruimtevaarthype van de jaren zestig: het tijdperk van Joeri Gagarin en Star Trek.

De klassieke combinatie van rood (framboos), oranje (sinaasappel) en geel (ananas) is inmiddels door tal van copycats overgenomen. Zo heeft elke supermarkt wel een huismerkvariant: Sparrunners (Spar), Space Sticks (Albert Heijn), Ruimte ijsjes (C1000), Space Shuttles (Jumbo) of Space Arrows (Digros).

Raketijsjes van het huismerk zijn doorgaans iets goedkoper, maar toch is ook de klassieke Raket van Ola niet in alle supermarkten even duur, zo blijkt uit een steekproef van Z24.

Prijsverschillen

Het prijsverschil van identieke setjes van Ola's Raket kan oplopen tot zo'n 16 procent. Scherp in de markt zitten Jumbo en Digros, Spar is relatief duur.  Dit is afgezien van acties zoals een tweede pak Ola voor de halve prijs.

In de goedkoopste variant kost Ola's Raket 0,20 euro per ijsje, tegen 0,24 euro in de duurdere supermarkten.

De huismerkprijzen liggen bij alle supermarkten lager dan die van Ola's Raket. Hier spant Digros de kroon met een bodemprijs van 0,14 euro per Space Arrow, tegen 0,22 euro voor een Sparrunner. Vraag voor de fijnproevers is uiteraard: is Ola's Raket de meerprijs waard?

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl