NS-topman Timo Huges heeft onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd in de kwestie rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dat is voor de Raad van Commissarissen (RvC) van de Nederlandse Spoorwegen aanleiding geweest het vertrouwen in hem op te zeggen. Huges krijgt geen vertrekvergoeding mee. Dat heeft NS vrijdag verklaard. De enige aandeelhouder van het bedrijf, de Nederlandse staat, heeft met het besluit ingestemd.

De huidig financieel directeur van NS, Engelhardt Robbe, neemt voorlopig de taak van bestuursvoorzitter over.

De RvC stelt dat er in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij NS-dochter Qbuzz nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Nadat het vertrouwen was opgezegd, heeft Huges zijn ontslag aangeboden, aldus de verklaring.

Enkele NS-medewerkers hebben verklaard dat Huges wel degelijk van onregelmatigheden op de hoogte is geweest. Desbetreffende medewerkers zouden door Huges ook nog eens gemaand zijn niet geheel mee te werken aan het onderzoek.

Dat feit is overigens al meer dan een maand bekend. RTLNieuws had een interview met Qbuzz directeur Annemarie Zuidberg die vertelde dat Huges haar voorafgaand aan een gesprek door de onderzoekers had gezegd dat '80 procent van de waarheid, ook de waarheid is'.

Huges is niet de enige bestuurder die zijn biezen moet pakken. Ook Jeff Hoogesteger, de baas van NS-dochter Abelio, is zonder vergoeding de laan uitgestuurd. Abelio was de partij die vuil spel speelde rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.