Advies- en accountantbureau PwC heeft in het VK drie maanden lang gegevens verzameld over de terugkeer van werknemers naar kantoor. Daaruit blijkt dat drie dagen werken op kantoor is het beste voor de betrokkenheid van werknemers.

In januari stelde PwC voor zijn 23.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk een verplichting in om minimaal drie dagen naar kantoor te komen. Voorheen vroeg het accountants- en advieskantoor zijn personeel om slechts twee of drie dagen per week naar kantoor te komen.

Sinds het nieuwe beleid van kracht is, controleert PwC de aanwezigheid van werknemers via hun badges en gedeelde IP-adressen, vertelde chief people officer Phillippa O’Connor aan een Britse regeringscommissie over thuiswerken.

Medewerkers kunnen een formulier gebruiken om aan te geven of er een geldige reden is waarom ze niet naar kantoor kunnen komen. Na een periode van drie maanden waarin de werknemers werden gevolgd, is er volgens O’Connor “een duidelijke correlatie was tussen de tijd op kantoor en de bezettingsgraad van onze mensen”.

PwC vergeleek de aanwezigheidsgegevens ook met voorlopige gegevens uit het jaarlijkse onderzoek naar de betrokkenheid van werknemers. Daaruit bleek dat degenen die drie dagen per week kwamen, het meest betrokken waren. “De eerste resultaten laten zien dat mensen die drie dagen per week op kantoor zijn, meer betrokken zijn", aldus O'Connor. “Bij vijf dagen per week op kantoor is men minder betrokken.”

Foto: Richard Baker/Getty Images

PwC gelooft dat aanwezig zijn op kantoor gedurende het grootste deel van de week het beste is voor het bedrijf en klanten. Dit stimuleert ook innovatie, volgens O'Connor. Het is ook “absoluut cruciaal” voor het opleiden van de 1.000 afgestudeerden die elk jaar bij de Britse tak van het bedrijf komen werken.

O'Connor vertelde de Britse regeringscommissie dat er geen sprake van “vast beleid” is. PwC staat in de “luistermodus” bij het bieden van flexibiliteit, met name voor ouders en werknemers met neurologische aandoeningen.

Chief People Office Lindsay Pattison van reclamegigant WPP gaf ook een verklaring voor de Britse overheidscommissie, die is opgericht om de effecten en toekomstige ontwikkeling van thuiswerk in het Verenigd Koninkrijk te onderzoeken.

WPP heeft werknemers gevraagd om vier dagen per week terug te keren naar kantoor, waarvan twee vrijdagen per maand. Nadat het beleid was geïntroduceerd, tekenden duizenden een petitie waarin het bedrijf werd opgeroepen om het beleid te heroverwegen.

Pattison gaf aan dat WPP het algemene e-mailverkeer en het gebruik van AI-tools door werknemers in de gaten hield en dat productiviteit begon af te nemen op vrijdagen waarop werknemers thuiswerkten.

LEES OOK: Man klaagt werkgever aan om ‘degradatie’, nadat hij ander bureau krijgt in midden van het kantoor – en wint rechtszaak