PVV-leider Geert Wilders heeft geen spijt van zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’, ondanks de commotie die daarover binnen en buiten de PVV is ontstaan. Volgens de nieuwe peiling van Maurice de Hond zakt de PVV vijf zetels.

De golf van negatieve reacties na de Marokkanen-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, uit zich ook in de peilingen. 72 procent van de ondervraagde kiezers zegt de uitlatingen van Wilders onacceptabel te vinden.

Van de ondervraagde is 23 procent van mening dat het wel acceptabel is dat de PVV-leider pleitte voor minder Marokkanen in Nederland. Van de PVV-stemmers zegt driekwart dat de quotes van Wilders wel aanvaardbaar zijn.

Het percentage mensen dat vindt dat Wilders moet worden vervolgd is net zo groot als het percentage dat het tegenovergestelde vindt: 46 procent.

Vijf zetels verlies voor PVV

De PVV verliest vijf zetels vergeleken met de meting van 16 maart en komt in de peiling van Maurice de Hond zondag op 22 zetels uit. Vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012, waar de PVV 15 zetels behaalde, is nog wel sprake van een winst van zeven zetels.

D66, dat na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag in veel gemeenten de grootste werd, krijgt er virtueel drie zetels bij en komt op 23, vergeleken met de peiling van 16 maart. Daarmee heeft de partij op papier de meeste zetels, samen met de SP die gelijk bleef op 23. Vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 is voor D66 sprake van een winst van 11 zetels in de peiling.

CDA (+2) en VVD staan op 21 zetels in de peilingen. Dat betekent dat vijf partijen allemaal tussen de 21 en 23 zetels hebben. Van de grote partijen bungelt de PvdA onderaan met 13 zetels (-1). 50Plus krijgt er een zetel bij en komt op vijf.

Wilders: geen spijt

Geert Wilders heeft geen spijt van zijn omstreden uitlatingen over Marokkanen en gaat geen excuses aanbieden. Hij betreurt de onrust in de PVV, waar diverse kopstukken zijn opgestapt, maar gaat door. Hij heeft geen aanwijzingen dat er nog meer mensen uit zijn partij zullen vertrekken.

Wilders zei dat zaterdag tegen de pers in het Tweede Kamergebouw. Het was de eerste keer dat hij reageerde op het vertrek van onder anderen Kamerlid Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen en een aantal Provinciale Statenleden. VVD, PvdA, CDA en D66 vinden dat Wilders het met zijn nieuwe uitspraken alleen maar erger heeft gemaakt.

Wilders zegt bijeenkomst Vlaams Belang af

Zaterdagochtend zegde Wilders een voor zondag geplande bijeenkomst van het Vlaams Belang in Antwerpen af, zo liet voorzitter Gerolf Annemans van deze partij. Annemans gaf aan het niet doorgaan van het bezoek zeer te betreuren.

"Immers, los van de politieke kant van de zaak, was het vrijdag reeds duidelijk geworden dat de veiligheidssituatie van de heer Wilders naar het hoogste bedreigingsniveau was opgetrokken en de reis zowel als het bezoek in het gedrang dreigden te komen'', aldus Annemans.

Wilders zou zondag hoofdgast zijn op een nationale manifestatie van het Vlaams Belang. Eerder deze week zei Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter nog dat hij pal achter de uitlatingen van Wilders over ,,minder Marokkanen'' stond.

Uittocht PVV'ers

De ophef rond de uitspraken van Geert Wilders leidde vrijdag tot een uittocht van PVV'ers. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren en de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, verlaten de partij. Ook verschillende raadsleden en Statenleden dreigen de PVV de rug toe te keren.

Parlementariër Van Klaveren beet vrijdag het spits af toen hij afscheid nam van de PVV. De partij zou zijn opgeschoven in een richting ,,die niet de zijne'' is. Een dag eerder ging Tweede Kamerlid Roland van Vliet hem al voor. De directe aanleiding voor het vertrek was de controversiële uitspraak van partijleider Wilders over dat hij ,,minder Marokkanen zou gaan regelen''.

Onrust in PVV

Ook de PVV-vertegenwoordiging in Flevoland dreigt er deels de brui aan te geven. Het grootste deel van de PVV-fractie van de Provinciale Staten en bijna alle PVV-raadsleden van de gemeente Almere leken vrijdag de partij te verlaten, maar krabbelden later weer terug.

De uitspraken van Wilders veroorzaakten ook commotie in Friesland. Fractievoorzitter Otto van der Galiën is ,,op zijn zachtst gezegd niet blij'' met Wilders' uitlatingen over Marokkanen. De fractieleden beslissen maandag definitief wat ze gaan doen.

De Provinciale Statenfractie van de PVV in Limburg staat nog steeds volledig achter Geert Wilders, liet fractievoorzitter Michael Heemels zaterdag weten, na een vergadering met de fractie.

,,De voltallige fractie staat nog steeds volledig achter het PVV-gedachtegoed. Alhoewel het stevige woorden zijn, begrijpen wij de nuancering die bij de uitspraak 'minder Marokkanen' hoort'', laat Heemels weten.

Kranten vol met PVV-nieuws

Veel kranten probeerden het drama voor PVV-leider Geert Wilders in foto's te vangen. Zo toonde Trouw zaterdag op de voorpagina's foto's van vertrokken PVV-politici.

De Telegraaf gooide het over een andere boeg en plaatst juist afbeeldingen van parlementariërs die de partij trouw zijn gebleven. Geheel optimistisch over de loyaliteit van de overgebleven fractieleden is de krant overigens niet. ,,PVV'ers keren Wilders de rug toe. Wie volgt?'', luidde de begeleidende tekst.

Ook volgens de andere kranten staat Wilders er slecht voor nu zijn getrouwen hem verlaten. ,,De PVV van Geert Wilders dreigt volledig uit elkaar te vallen'', concludeerde Trouw. De vertrokken parlementariërs Roland van Vliet en Joram van Klaveren golden volgens de krant,,als belangrijke steunpilaren'' van de PVV. Trouw wees erop dat Wilders door de kwestie mogelijk alleen komt te staan in de Tweede Kamer. ,,Wilders raakt in een isolement'', analyseert het dagblad.

De Volkskrant legde deels de nadruk op het vertrek van Wilders' vertrouweling Van Klaveren, die eerder nog door zijn politieke baas naar voren werd geschoven als burgemeesterskandidaat voor Almere. ,,Van Klaveren stoorde zich volgens insiders niet alleen aan het standpunt 'minder Marokkanen', maar ook aan de 'SP-achtige' sociaal-economische koers van Wilders. De jacht op meer zetels en meer media-aandacht domineert volgens Van Klaveren de inhoud'', schrijft de krant.

Het AD omschreef de crisis in de partij aan de hand van uitspraken van het Utrechtse PVV-Statenlid Henk Scherer. ,,Geert Wilders is bezig zijn eigen cluppie af te breken'', klaagt Scherer, die zegt te vrezen dat ,,de PVV als een soort LPF uit elkaar dondert.'' De vanzelfsprekendheid van Wilders' leiderschap lijkt volgens de krant te zijn verdwenen. ,,Steunden PVV-politici Wilders voorheen onvoorwaardelijk in tijden van onrust, nu stappen ze en masse op.''

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl