De PvdA is woensdag de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is in tal van grote steden niet langer de grootste. Ook de VVD verloor aanzienlijk terrein.

Het CDA verliest weinig ten opzichte van 4 jaar geleden en is door het forsere verlies bij de VVD nu weer de grootste landelijke partij.

Lokale partijen deden het opnieuw goed en zelfs nog beter dan 4 jaar geleden. Zij halen bijna 30 procent van de stemmen, 5 procent meer dan 4 jaar terug.

Forse winst is er ook voor D66. Deze partij krijgt er zo’n 260 raadszetels erbij en neemt de eerste plek van de PvdA over in onder meer Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen. Ook de SP deed het heel goed. Zij verdubbelde bijna het aantal raadszetels. Leefbaar Rotterdam verdrong de PvdA als grootste partij in de Maasstad.

Samsom: verloren, maar niet verslagen

Partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. “We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.” Samsom maakte duidelijk dat de PvdA met hernieuwde energie doorgaat. Ze gaat extra haar best doen omdat de resultaten van het kabinetsbeleid te langzaam binnenkomen. “We zijn geen mooiweerpartij. Mensen verwachten van ons dat we de kopjes niet laten hangen.”

VVD-leider en premier Mark Rutte gaf toe dat zijn partij "een forse tik" heeft gehad. Hij wees erop dat zijn partij regeert in moeilijke tijden en impopulaire maatregelen moet nemen.

Roemer: tijd om feestje te vieren

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich ingenomen. De goede uitslag is voor hem geen aanleiding om de steun aan het kabinetsbeleid in te trekken. SP-leider Emile Roemer vindt het "tijd om een feestje te vieren''. Het positieve resultaat voor zijn partij hing volgens hem al een tijd in de lucht.

CDA-leider Sybrand Buma had de gunstige uitslag voor zijn partij vooraf nauwelijks voor mogelijk gehouden. Volgens Buma is dit de beloning voor de scherpe oppositiekoers van de partij.

PVV: grootste in Almere

Volgens Geert Wilders van de PVV, wiens partij maar in twee gemeenten deelnam aan de verkiezingen, hebben de regeringspartijen VVD en PvdA "een enorm pak op hun donder gehad''.

Wilders zorgde op de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag voor commotie door zijn aanhangers te vragen of ze meer of minder Marokkanen willen. "Minder, minder, minder'', riep de zaal. De PVV bleef de grootste in Almere, maar trok zowel in Almere als in Den Haag minder kiezers.

Lees ook

Opkomst verkiezingen 53,8 procent, vrijwel gelijk aan 2010

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl