• D66 kan toch mogelijk wel op een extra zetel rekenen, zodat het totaal weer naar 24 stijgt.
  • De partij van Sigrid Kaag is in Leiden ruim de grootste gebleven.
  • Volgende week dinsdag 23 maart komt een definitieve prognose over de verkiezingsuitslag.

D66 is in Leiden ruim de grootste gebleven. De partij van Sigrid Kaag haalde bij de verkiezingen 23,2 procent van de stemmen, iets meer dan de 20,9 procent vier jaar geleden.

De tweede partij is de VVD met 15,1 procent. De uitslagen kwamen donderdagavond binnen en daarmee wordt het nog spannend voor de sociaal-liberalen.

In de nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP kwam D66 op 23 zetels uit. Dat is er 1 minder dan eerder was berekend op basis van de getelde stemmen.

Definitieve prognose op dinsdag 23 maart

In de prognose van donderdag was Leiden nog niet meegerekend, omdat ze daar nog aan het tellen waren. Ook de uitslag in Nissewaard in Zuid-Holland was er nog niet. Inmiddels is duidelijk geworden dat D66 hier na de VVD en PVV de derde partij is met 9,7 procent.

Daarnaast zijn de tienduizenden briefstemmen uit het buitenland nog niet in de laatste prognose meegeteld.

Door het uitblijven van de volledige uitkomsten van Amsterdam en Den Haag en omdat de briefstemmen uit het buitenland nog moeten worden geteld, komt de ANP Verkiezingsdienst dinsdag naar verwachting met een definitieve prognose van de Tweede Kamerverkiezingen.

GroenLinks kreeg er in de laatste voorlopige prognose juist weer een zetel bij en komt op 8. DENK gaat van 2 naar 3 en JA21 gaat terug van 4 naar 3. BIJ1 van Sylvana Simons krijgt nu zeker 1 zetel in de Tweede Kamer. De andere partijen bleven op het eerdere voorlopige zetelaantal staan.

Overigens komt de Kiesraad volgende week vrijdag pas met de officiële uitslag tijdens een openbare zitting. Door restzetels kan de zetelverdeling toch nog een klein beetje afwijken van de prognose van het ANP.

Momenteel is 99,4 procent van de stemmen geteld. De Kiesraad komt volgende week vrijdag met de officiële uitslag tijdens een openbare zitting.

LEES OOK: Dit moet je weten over 4 nieuwkomers in de Tweede Kamer: Joost Eerdmans (JA21), Laurens Dassen (Volt), Caroline van der Plas (BBB) en Sylvana Simons (Bij1)