Sinds de fabrieken weer open kunnen na het afbouwen van de coronamaatregelen is de industrie de aanjager van de Nederlandse economie.

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is dan ook flink gestegen, vooral ondernemers in de  elektrotechnische en machine-industrie waren positief.

Vorige maand kwam de indicator voor het producentenvertrouwen boven het record uit 1985 uit en in juli werd ook dat niuw record gebroken.

De industrie draait op volle kracht en geldt nu als motor achter het economisch herstel. In de metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stijgt het zogenaamde producentenvertrouwen dan ook tot nieuwe recordhoogten.

De indicator voor het producentenvertrouwen kwam in juli uit op 11,3, net iets hoger dan vorige maand toen het oude record van 1985 werd gebroken. Aan het begin van het derde kwartaal zijn de ondernemers in de industrie dus alweer positiever over de situatie dan in juni.

Door de sluitingen van onder meer fabrieken in het voorjaar van 2020 om corona terug te dringen ontstonden tekorten aan allerlei producten. Nu de fabrieken weer open zijn is het alle hens aan dek.

Vooral de hoeveelheid orders die de ondernemers hebben liggen en de voorraden voltooide producten stemden tot meer tevredenheid dan een maand eerder. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden zijn meer ondernemers positief gestemd dan dat er pessimisten zijn. De stijging ten opzichte van juni was daar echter minimaal.

De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren in juli het positiefst, gevolgd door de hout- en bouwmaterialenindustrie. In die laatste sector nam het vertrouwen wel flink af ten opzichte van een maand eerder. In de transportmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie werden ondernemers juist aanzienlijk positiever.

Industriële machines en installaties kenden in juli een bezettingsgraad van 84,1 procent. Daarmee is volgens de statistici een stand bereikt vergelijkbaar met de situatie in 2019, voor de coronacrisis. Eerder had het statistiekbureau al gemeld dat de industriële productie in mei 16,5 procent hoger was dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook dat was een hoger niveau dan voor de crisis.

LEES OOK: Noordelijke havenregio’s kunnen belangrijke energiehubs worden, met name voor wind en waterstof