Problemen Trump stapelen op: zijn woordvoerder vertrekt, en minister Spicer verder onder vuur over Russen

Jeff Sessions Sean Spicer Donald Trump

Woordvoerder Sean Spicer (links) met minister Jeff Sessions van Justitie. Foto: EPA

De Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, heeft wel degelijk zaken rond de campagne van Donald Trump besproken met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gesprekken opgevangen van de Russische ambassadeur waarin hij dat zegt tegenover zijn meerderen in Moskou.

Dat zeggen een voormalige en huidige Amerikaanse functionaris tegenover de Washington Post die vrijdag het nieuws naar buiten bracht. Volgens Kisljak hebben hij en Sessions beleidszaken besproken die belangrijk zijn voor Moskou, zou blijken uit de opnames.

De gesprekken tussen beiden hadden plaats in aanloop naar de verkiezingen van november 2016. De huidige minister van Justitie was op dat moment een belangrijke adviseur van Trump. Dat er contacten zijn geweest tussen Kisljak en Sessions was reeds bekend. Sessions beweerde echter altijd dat de campagne nooit ter sprake kwam. De gesprekken die hij voerde waren altijd in zijn rol als senator, was zijn verklaring.

Volgens een van de functionarissen zijn de verklaringen van de minister echter “misleidend”. en worden ze “tegengesproken door ander bewijs”. De andere bron zegt dat de inlichtingen erop wijzen dat Sessions en Kisljak “substantiële” discussies voerden over Trumps kijk op Rusland-gerelateerde zaken.

Trump serveerde Sessions onlangs af in een interview met de krant de New York Times. Daarin zei Trump dat hij hem nooit zou hebben aangesteld als hij had geweten dat die zich niet wenste te bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingsstrijd. Sessions besloot in maart zich afzijdig te houden, om elke schijn van partijdigheid te voorkomen.

Woordvoerder Spicer stapt op

Daarnaast heeft Trump het druk met zijn team aan woordvoerders. Sean Spicer is opgestapt als woordvoerder van het Witte Huis. Volgens The New York Times is hij het oneens met de beslissing van president Donald Trump om Anthony Scaramucci, een financier uit New York, als nieuwe communicatiedirecteur aan te stellen.

Trump vroeg Spicer na de benoeming van Scaramucci om aan te blijven, maar Spicer liet weten dat die benoeming in zijn ogen een grote vergissing was. De New York Times voerde voor de informatie een bron op die directe kennis had van de woordenwisseling.

De post van communicatiedirecteur was vacant sinds het opstappen van Michael Dubke in mei. Spicer nam diens taken nadien waar, terwijl Sarah Sanders steeds vaker de woordvoering van het Witte Huis deed.

Scaramucci is een belangrijke fondsenwerver van de Republikeinse partij. Hij bekleedde tot voor kort een hoge functie bij de Amerikaanse Export-Import Bank en kreeg eerder een ambassadeurspost aangeboden bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs.

Het Witte Huis kampt met vragen over onderzoeken van een speciale aanklager en het Congres naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en mogelijke samenspanning tussen Moskou en het campagneteam van Trump. Ook de vervanging van Obamacare wil niet vlotten, terwijl de door Trump beloofde vernieuwing van de infrastructuur en de hervorming van het belastingstelsel op zich laten wachten.

Het woordvoerderschap van Spicer werd gekenmerkt door een ruzieachtige sfeer op zijn persbriefings. Al op dag 1 ging het mis, over de omvang van de publieke belangstelling bij de inauguratie van Trump. Het optreden werd meesterlijk gepersifleerd door Melissa McCarthy van het satirische programma Saturday Night Live. Dat Spicer uitgerekend door een vrouw werd nagespeeld, zag Trump als een teken van zwakte.

De relatie van Spicer met de president was stroef. Spicer werkte voorheen als communicatiedirecteur van het bestuur van de Republikeinse partij en was tijdens de voorverkiezingen bepaald geen fan van Trump.