- Jaarlijks worden zo’n 5000 laadpalen verplaatst of verwijderd bij verhuizing.
- Uren aan monteurswerk gaan verloren, terwijl de vraag naar installatie stijgt.
- Pleidooi voor standaardisatie, digitalisering en paal als vast onderdeel van woning.
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 5000 elektrische private laadpalen verplaatst of verwijderd. Oorzaak: mensen verhuizen of stappen over op een andere auto, leasemaatschappij of werkgever. Het gevolg: monteurs zijn veel tijd kwijt aan demontage, transport en herinstallatie van laadpunten; tijd die hard nodig is voor de groeiende vraag naar nieuwe installaties.
Wat het probleem vergroot, is het ontbreken van uniforme werkwijzen bij laadpaalexploitanten. De één verhuist de paal mee naar het nieuwe adres, de ander haalt deze weg of laat hem staan. In sommige gevallen kan een nieuwe bewoner de laadpaal activeren via een formulier, in andere gevallen moet de installatie terug naar de leasemaatschappij of opnieuw geïnstalleerd worden.
Volgens Mensen Maken de Transitie is dit niet alleen inefficiënt, maar ook zonde van de technische capaciteit. “Laat de palen staan en zorg dat veranderingen zonder tussenkomst van monteurs kunnen plaatsvinden, het liefst met één druk op de knop, op afstand,” aldus directeur Martha van den Hengel.
De impact van 5000 verplaatsingen groeit snel
Een groot installatiebedrijf geeft aan jaarlijks al 150 laadpunten te verplaatsen. Het demonteren en herplaatsen van zo’n paal kost gemiddeld 4 tot 8 uur, nog exclusief reistijd. Vermenigvuldig dat met de 5000 verplaatsingen per jaar, en de verloren tijd loopt snel op.
Het probleem wordt alleen maar urgenter. Nu telt Nederland bijna 400.000 private laadpalen, maar dit aantal groeit naar verwachting door tot ruim 2 miljoen in 2050. Als het aantal verplaatsingen in hetzelfde tempo meegroeit, komen we uit op 25.000 verplaatsingen per jaar. “Dat betekent dat je heel veel mensen inzet op werk dat eigenlijk niet nodig is,” aldus Van den Hengel.
Bovendien neemt bij verplaatsingen de kans op technische problemen toe, waardoor monteurs ook ná de installatie vaker opnieuw moeten langskomen. Dat zorgt voor nog meer druk op een sector die al kampt met een tekort aan vakmensen.
Laadpaal als vast woningonderdeel
De oplossing? Standaardisatie én digitalisering, stelt Mensen Maken de Transitie. Fabrikanten, leasemaatschappijen en exploitanten (CPO’s) moeten duidelijke afspraken maken over protocollen en overdrachtsmodellen. Ook moet de technologie zo worden ingericht dat overzetten of aanpassen van een laadpaal op afstand kan worden geregeld, zonder fysieke ingrepen.
Van den Hengel pleit voor een fundamentele verandering: “Een laadpaal zou een standaard onderdeel moeten zijn van een woning. In Noorwegen gebeurt dit al: bij ieder nieuwbouwhuis plaatsen ze standaard een laadpaal.”
Door laadpunten te koppelen aan het huis, in plaats van aan de persoon of de auto, voorkom je onnodige verplaatsingen én houd je monteurs beschikbaar voor de installatie van de vele nieuwe palen die de energietransitie vraagt.