De tijd dat iedere e-mail werd afgedrukt is voorbij – gelukkig! Toch printen veel ondernemers nog geregeld documenten: van administratieve paperassen tot presentaties. Drie ondernemers testten de nieuwe manier van printen van HP en delen hun ervaringen.

Printen kan tegenwoordig via een app op je telefoon, dankzij recycleprogramma’s zijn inktcartridges duurzamer én er zijn abonnementen waardoor je nooit meer zonder inkt zit.

Het kan allemaal via HP+, een compleet aanbod waarbij printers, inktabonnement en de HP Smart-app worden samengebracht. Momenteel is HP+ beschikbaar voor een aantal verschillende printers. Drie ondernemingen testten een HP-printer, voorzien van de nieuwste innovaties.

Nynke Willemsen, eigenaar van BAPAHO, een bedrijf dat backpackreizen organiseert in Nederland. Ze is vooral blij met HP+ omdat deze manier van printen duurzamer is.

“Vanwege het klimaat probeer ik zo min mogelijk te printen, maar alles bij elkaar zijn er toch nog best wat dingen die ik écht moet afdrukken. Van cadeaubonnen en briefings naar de freelance teamleden tot plattegronden voor de wereldwandelingen – die we sinds kort organiseren in Utrecht en Rotterdam. Mensen gaan dan zelfstandig, met een kaart en een backpack door de stad, langs een moskee, synagoge, Italiaans winkeltje, een Griekse zaak. Zo leren ze anders kijken naar hun omgeving.

We maken ook spelletjes die we verkopen als relatiegeschenk, zoals de Wereldreisbox. Daar zitten kaartjes in die mensen aan elkaar kunnen sturen en wereldse snacks die ze kunnen proeven. Die kaartjes print ik ook zelf. Verder print ik regelmatig labels. Bij grote bestellingen maak ik gebruik van een labelprinter, maar als ik een paar labels nodig heb, gebruik ik de HP OfficeJet Pro 8022e, want je kunt verschillende soorten papier in de printer doen, ook labelpapier.

Nynke Willemsen

Het fijne aan HP+ is dat ik nu duurzamer print, dan met de printer die ik had. De inkt gaat bijvoorbeeld langer mee, ook worden inktcartridges gerecycled en Forest First van HP+ draagt bij aan het stoppen van ontbossing door bomen te planten en te beschermen. De printer is heel gebruiksvriendelijk. En hij maakt van die vrolijke geluidjes als-ie aangaat, dan word ik zelf ook helemaal blij.”

Reinier Pol is vormgever, ontwerper en eigenaar van Fabriek in Vorm. Hij vindt vooral de HP Smart-app ideaal.

“Ik werk in een verzamelpand met andere bedrijven en zzp’ers. Alle faciliteiten delen we, zoals vergader- en presentatieruimtes, een brasserie, maar geen printer! Ik had zelf een printer, maar die was wat beperkt in mogelijkheden, waardoor ik regelmatig naar de copyshop ging. Ik was dus blij dat ik de HP OfficeJet Pro kon testen.

Ik print vooral administratieve dingen, maar ook moodboards. Bij presentaties aan klanten vind ik het fijn om – naast de digitale presentatie – ook gedrukte voorbeelden te laten zien op groot formaat. Vooral als het over kleurbeleving gaat. Op een scherm ziet een kleur er anders uit dan ‘in het echt’. Hetzelfde geldt voor verpakkingen die ik ontwerp, zoals bijvoorbeeld theedoosjes of verpakkingen voor medische en technische producten: dan print ik vast een dummy uit, zodat klanten er gevoel bij krijgen.

Reinier Pol

Meestal print ik op A4-formaat en ook op dikker papier printen gaat goed. Maar het grootste voordeel is de HP Smart-app. Ik ben bijvoorbeeld heel blij met de optie om te scannen. Ik maak vaak illustraties en die scan ik vervolgens, dat gaat nu veel makkelijker en sneller. Ook fijn: vanuit de app kun je ook foto’s en documenten vanaf je telefoon printen, zelfs als je niet thuis bent.”

Jonathan Spjut loopt als assistent general manager stage bij Hotel The Noblemen, een gloednieuw boetiekhotel in het centrum van Amsterdam. Hij denkt dat HP Instant Ink hem en zijn vijf collega’s veel tijd gaat besparen.

“De printer die we eerst hadden liep om de haverklap vast. Hij was bovendien niet draadloos, waardoor er altijd een kabel in moest en we maar vanaf één computer konden printen, heel onhandig.

Tijd voor een nieuwe printer dus en een belangrijke voorwaarde was dat het makkelijk zou zijn om verschillende soorten papier te gebruiken. We printen bijvoorbeeld welkomstbrieven – die liggen op de kamers als de gasten komen – en ontbijtmenu’s op dikker papier. Maar de registratiekaart die de gasten invullen bij het inchecken, drukken we wel op normaal papier af.

Bij de HP OfficeJet Pro 8012e is het heel eenvoudig om van papiersoort te switchen. Hij loopt nooit vast, dit scheelt ons zoveel tijd! De printer is draadloos, waardoor alle medewerkers – we werken met z’n zessen – via hun eigen computer kunnen printen.

Jonathan Spjut

Ik heb de printer geïnstalleerd en dat ging moeiteloos. Een half uur nadat we de doos hadden geopend, konden we al printen. Waar ik heel benieuwd naar ben is HP Instant Ink. Dat zit nu zes maanden bij HP+ inbegrepen. Wanneer de printer bijna zonder inkt zit, geeft de printer een seintje en bezorgt HP automatisch de cartridges die de printer nodig heeft. Als dat goed werkt, scheelt het ons administratie, tijd en gedoe. Maar we hebben nog niet zoveel geprint en de inkt is nog lang niet op.”


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HP+