Het is dit jaar wel erg heftig met het lekken van de Prinsjesdagstukken, gaf premier Mark Rutte vrijdag toe. Zelfs zijn communicatiestrategie bleef niet geheim. Maar het belangrijkste nieuws werd eigenlijk dit voorjaar al bekend. Het kabinet gaat de lasten voor burgers en bedrijven met 5 miljard euro verlichten. Een overzicht van uitgelekt en al bekendgemaakt nieuws.

– Het kabinet gaat volgend jaar de lasten voor burgers en bedrijven met in totaal 5 miljard euro verlagen. Vooral werkenden profiteren daarvan. De lastenverlichting moet 35.000 extra banen opleveren.

– Over de hele linie gaan huishoudens er gemiddeld 1,4 procent op vooruit. Voor werkenden is dat 2,6 procent. Geen enkele bevolkingsgroep gaat er in koopkracht op achteruit. Alle minnen die deze zomer nog in de ramingen zaten, zijn weggepoetst. Voor mensen op het sociaal minimum stijgt de koopkracht niet, zij blijven steken op 0 procent. De grootste stijging is er voor de groep alleenstaanden met een minimumloon. Die krijgen er 5,3 procent bij. Vier op de vijf mensen gaat er op vooruit, één op de vijf gaat er weliswaar niet op achteruit, maar krijgt er ook niets bij.

– 345 miljoen extra voor Defensie en 60 miljoen voor militaire missies.

– 375 miljoen extra voor de zorg. Zo komt er 133 miljoen beschikbaar voor betere zorg in verpleeghuizen en 100 miljoen voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen. Meer geld en tijd voor dagbesteding.

- 649 miljoen extra voor de enorm toegenomen asielstroom. Hiervan gaat 110 miljoen extra naar opvang van vluchtelingen in de eigen regio.

- 290 miljoen euro voor een hogere kinderopvangtoeslag. Gezinnen die ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen krijgen maandelijks 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan.

- 150 miljoen extra voor research en onderzoek en voor startups.

- 15 tot 20 miljoen voor pgb-gedupeerden.

- 100 miljoen voor gemeenten om banen te creëren voor de allerzwaksten onder de mensen met een arbeidsbeperking.

- 60 miljoen voor gemeenten om ervoor te zorgen dat peuters twee ochtenden in de week naar de kinderopvang kunnen.

- 75 miljoen om het vaderschapsverlof te verlengen van twee naar vijf dagen.

- Mensen met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Mensen met spaargeld of vermogens boven de 125.000 euro worden daarover juist zwaarder belast. Het belastingvrij schenken wordt verhoogd van 52.000 naar 100.000 euro. Er zijn wel twee voorwaarden: de ontvanger moet jonger zijn dan veertig en het geld moet worden gebruikt voor de aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek.

- Hogere belasting op mineraalwater en vruchtensappen. Dat moet 30 miljoen euro opleveren.

- Het begrotingstekort daalt volgend jaar naar 1,5 procent van de omvang van de Nederlandse economie. De staatsschuld daalt naar 66,2 procent en de werkloosheid naar 6,7 procent. De economische groei trekt aan en komt op 2,4 procent

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl