Het kabinet wil in 2016 meer ruimte bieden voor vernieuwende ondernemers. Concreet wordt er hier en daar geschoven met subsidieregelingen, maar gebeurt er weinig schokkends. Bovendien worden veel van de voorgestelde maatregelen pas in 2017 ingevoerd.

Het feestpakket van 5 miljard euro aan lastenverlichtingen komt grotendeels neer bij huishoudens, zo blijkt uit de Miljoenennota 2016 en het bijbehorende Belastingplan.

Ondernemers komen er relatief bekaaid af. Maar het kabinet Rutte 2 doet wel iets. Dit zijn de belangrijkste maatregelen

1)Arbeidskosten werkgever lager (2017)

Om het verschil tussen het bruto en netto loon te verkleinen heeft het kabinet Rutte 2 voor werkgevers het volgende aanbod. Er komt een tegemoetkoming van maximaal 2.000 euro per jaar voor werkgevers die mensen rond het minimumloon in dienst hebben. Jammer is alleen dat van dit steuntje volgend jaar nog niet gebruik kan worden gemaakt. Invoering staat gepland voor 2017.

2)50 miljoen euro voor startups en MKB (2017)

Ook een lokkertje dat pas na 2016 beschikbaar komt. Het kabinet wil 50 miljoen euro extra reserveren voor startups en MKB-bedrijven. Maar hoe? “Het komende jaar wordt vastgesteld op welke wijze dit wordt
vormgegeven als aanvulling op reeds bestaande faciliteiten voor startups/mkb, zoals de seed-capital regeling en de co-investeringsfaciliteit.”

Nog even broeden dus.

3)Stimulering Onderzoek en Ontwikkeling eenvoudiger (2016)

Wel voor komend jaar: een vereenvoudiging van twee regelingen voor subsidies van bedrijven met kosten voor onderzoek en ontwikkeling. De zogenoemde RDA-aftrek en de WBSO-regeling worden samengevoegd

Onderstaande tabel toont in één oogopslag de schijfgrenzen en tarieven voor onderzoekskosten.

so tabel

Meer weten over de fiscale veranderingen? Z24 organiseert op 1 december a.s. de Belastingbespaardag voor Ondernemers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl