Belastingen en premies stijgen in 2014 met ruim 8 miljard euro. Daarvan komt driekwart voor rekening van burgers en een kwart belandt bij het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit de Macro Economische Verkenning die afgelopen weekend is gepubliceerd.

De lastenverzwaring van bruto 8 miljard euro komt voor 2,25 miljard euro bij bedrijven terecht. Ondernemersorganisaties zijn tevreden dat het kabinet het bedrijfsleven relatief niet al te zwaar aanpakt.

Bij het ombuigingspakket van 2013 belandde een veel groter deel van de lastenverzwaring bij bedrijven. De lastenverzwaring van 9,25 miljard euro kwam toen voor ruim 6 miljard euro bij bedrijven terecht, terwijl gezinnen voor drie miljard euro werden geraakt door hogere belastingen en premies.

Het kabinet heeft goed geluisterd naar de wensen van het bedrijfsleven, stelt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW dinsdag in een reactie tegenover Het Financieele Dagblad.. Ook MKB-Nederland toont zich in de krant tevreden met het pakket.

Dat een fors deel van de lastenverzwaring bij consumenten bij ouderen neerslaat, noemt Wientjes terecht. “Ik vind het reëel. Ouderen hebben het meest geprofiteerd de afgelopen jaren. Gemiddeld hebben ze het goed. Het geld moet ergens bij elkaar worden geschraapt.”

Lees ook

Lees ook op Business Insider

Uitgelekte Prinsjesdag-cijfers: vijf dingen die je moet weten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl