Menig man en vrouw droomt ervan: een gloednieuwe Porsche onder de kerstboom vinden. Als het om cadeaus gaat, is er weinig dat meer indruk maakt.

Dat moet ook prinses Beatrix in 1965 gedacht hebben, toen ze op kerstavond bij Pon in Leusden een 912 kocht voor de man waar ze eerder dat jaar mee in het huwelijksbootje stapte.

Woensdagavond werd de auto geveild door RM Auctions Sotheby’s tijdens de Rétromobile Week in Parijs.

Nadat Claus de 912 op kerstochtend op de oprit vond, heeft hij nog ruim twee decennia plezier van het voertuig gehad onder het kenteken 94-47-AE. De Porsche 912 is een goedkopere versie van de beroemde 911: de techniek van een Volkwagen Kever, maar dan wel in een Porsche.

Uiteindelijk was de tweede eigenaar een zekere meneer Grooters uit Hengelo. Hij liet de auto op zijn naam zetten op 30 september 1986. In maart van 1987 had de Porsche 46.597 kilometer gereden en werd hij gecoat om oxidatie tegen te gaan.

Twee jaar later werd hij geparkeerd in een garage in Amsterdam. Onlangs werd de auto nadat hij dertig jaar stil heeft gestaan – puntgaaf – ontdekt. Op de kilometerteller staat slechts 50.137 kilometer.

Lees ook op Business Insider

De auto heeft nog zijn originele zwart lederen interieur en is door de tijd voorzien van wat patina. Prinses Beatrix kocht de auto in Porsche Golfblau, maar uiteindelijk werd hij overgespoten naar Schieffergrau.

Pas twintig minuten voor de veiling ontdekte Bodie Hage van Real Art on Wheels dat de auto zo’n opmerkelijk verleden heeft, vertelt hij tegenover RTL Z. Hij wist dat een vrouw haar man de auto cadeau had gedaan, maar niet dat het om de ouders van koning Willem-Alexander ging.

Tussen het geweld van de Bugatti Chiron 2017, Ferrari 166 MM Spider uit 1953 en Ferrari 275 GTB Alloy by Scaglietti uit 1965 – die allen voor miljoenen gaan – is de Porsche van Claus niet echt een opvaller bij bieders. De wagen moest op de veiling tussen de 40 en 70 duizend euro opbrengen.

Uiteindelijk is hij voor 95.000 euro verkocht aan een Nederlander, mede dankzij het lage kilometeraantal. Aan wie, dat is niet bekend. Misschien aan de familie Pon of autoliefhebber prins Bernhard junior?

Een aantal foto’s van de 912:

1966-Porsche-912_0

1966 Porsche 912 Dirk de Jager ©2017 Courtesy of RM Sotheby’s

LEES OOK: De topman van Ferrari legt uit waarom Tesla’s razendsnelle Model S geen echte supercar is