Primark heeft de afgelopen jaren steken laten vallen in Nederland. Zo had de budgetkledingketen hier jarenlang geen ondernemingsraad, terwijl dit wel wettelijk verplicht is bij een bedrijf van die omvang. Primark heeft toegezegd aan verbeteringen te werken.

De directie van Primark voerde donderdag overleg met vakbond FNV over een reeks misstanden die een enquête van de bond onlangs aan het licht bracht. ,,We zijn geschrokken en teleurgesteld door het nieuws van deze beschuldigingen, en we nemen deze zeer serieus”, zo verklaarde het bedrijf na afloop.

FNV-bestuurder Niels Suijker kwam positief uit het gesprek. ,,De grootste winst is dat ze de problemen niet glashard ontkennen, maar deze juist willen aanpakken.” Onderzoek van de bond wees onder meer uit dat leidinggevenden bij Primark personeel in de gaten hielden door middel van camera’s en gezondheidsklachten van de medewerkers negeerden. Verder waren er veel klachten over de hoge werkdruk.

Primark heeft FNV laten weten zijn leidinggevenden voortaan beter te scholen als gaat om het fatsoenlijk omgaan met medewerkers. Ook zullen camerabeelden niet langer worden gebruikt als controlemiddel en er wordt gewerkt aan het instellen van een ondernemingsraad.

Dat laatste had volgens Suijker eigenlijk al negen jaar geleden gemoeten. ,,Dat heb ik ze ook gezegd, maar toen zeiden ze dat het instellen van een ondernemingsraad nooit prioriteit had. De nadruk lag vooral op expansie”, aldus de FNV’er. De eerste Nederlandse Primark-winkel werd in 2008 in Rotterdam geopend. Primark heeft inmiddels zestien filialen en meer dan 4000 werknemers in dit land.

De vakbond blijft voorlopig een vinger aan de pols houden om te zien of de voorgenomen maatregelen van Primark daadwerkelijk tot betere arbeidsomstandigheden leiden.