De prijzen van consumptiegoederen lagen in Nederland vorige maand gemiddeld, voor de derde maand op rij, op hetzelfde peil als een jaar eerder.
Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
In maart steeg het gemiddelde prijspeil nog met 0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Met exact 0 procent zakte de inflatie in april terug naar het niveau van januari 2015.
De prijsontwikkeling van kleding en schoenen had in juni een verlagend effect op de inflatie. Kleding en schoenen waren 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen had de prijsontwikkeling van vakantiereizen naar het buitenland, autobrandstoffen en mobiele telefoondiensten een verhogend effect. Per saldo bleef de inflatie gelijk.
Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. Net als in mei is de inflatie volgens deze maatstaf in juni uitgekomen op 0,5 procent.
Stijging huren vertekent Nederlandse inflatie
Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode kwam de inflatie in Nederland uit op min 0,2 procent, net als in mei. Daarmee blijft de inflatie in Nederland lager dan in de eurozone. De inflatie in de eurozone steeg van min 0,1 procent in mei naar 0,1 procent in juni.
Anders dan de Nederlandse berekening houdt de geharmoniseerde Europese rekenmethode geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning.
In de CBS-cijfers worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten komt de inflatie hoger uit dan bij de geharmoniseerde Europese rekenmethode.
De Europese Centrale Bank gaat er nog altijd niet van uit dat de inflatie snel zal oplopen richting het beoogde peil van net geen 2 procent. In de komende maanden zijn verdere prijsdalingen volgens de centrale bank waarschijnlijker. Pas vanaf de tweede helft van het jaar trekt de prijsontwikkeling naar verwachting aan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl