• De prijsdaling van occasions lijkt door te zetten.
  • Autoplatform AutoScout24 signaleert dat de gemiddelde occasionprijs in september naar het laagste punt van dit jaar is gedaald.
  • De aanhoudende prijsdaling zou komen door het toenemende aanbod.
  • Lees ook: Minder interesse voor subsidiepot voor elektrische auto in 2023

De nasleep van de coronapandemie is nog steeds te merken op de markt voor tweedehands auto’s. Prijzen voor occasions blijven hoger dan normaal, omdat het aanbod krap blijft. Maar de markt lijkt langzaam maar zeker te stabiliseren, ziet autoplatform AutoScout24.

Uit cijfers van AutoScout24 blijkt namelijk dat er een belangrijke jaarlijkse trend in occasionprijzen is doorbroken. In tegenstelling tot voorgaande jaren werd een tweedehands vierwieler niet iets duurder na de zomervakantie, maar bleven de prijzen juist verder dalen.

Dit zorgde ervoor dat de gemiddelde prijs van een occasion in september op het laagste punt van dit jaar is uitgekomen: 24.123 euro.

Lagere prijzen occasion door toenemend aanbod

De aanhoudende prijsdaling zou volgens het autoplatform vooral komen doordat het aanbod toeneemt. Autoscout24 zag het aantal aangeboden auto's in september met 15 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder.

Dat zou betekenen dat de automarkt weer wat in beweging komt en de aanvoer vanuit de nieuwkoop weer toeneemt. Die markt zat tijdens en na de coronapandemie ook volledig vast, omdat autofabrikanten problemen hadden met de toelevering van grondstoffen en halfgeleiders. Daardoor konden er minder auto's geproduceerd worden.

Ook was er tijdens de coronapandemie een vergrote vraag naar occasions waardoor het aanbod extra snel uitdunde.

Maar hoewel de markt zich lijkt te stabiliseren, zijn we nog ver verwijderd van 'normale' prijsniveau's. Zo merkt AutoScout24 op dat de gemiddelde prijs nu nog zo'n 6,4 procent hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen vroegen autoverkopers gemiddeld 22.668 euro voor een tweedehandsje.

De daling van de gemiddelde occasionprijs lijkt overigens niet beperkt tot Nederland, maar ook in landen als Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk zakten de prijzen lichtjes. Alleen in Italië werden tweedehands vierwielers ongeveer 250 euro duurder. Daar wordt nu gemiddeld 22.842 euro voor een occasion gevraagd.

LEES OOK: Autofabrikanten zijn in een race verwikkeld om snelladen drastisch te verbeteren: is het slim om nog even te wachten met aankoop van een elektrische auto?