Europese CO2-rechten waren dinsdag voor het eerst meer dan 100 euro per ton waard. Die stijging geeft weer dat het voor grote bedrijven steeds duurder wordt om het broeikasgas CO2 uit te stoten.

Europa kent een handelssysteem voor emissierechten, waarbij prijzen jarenlang op relatief lage niveaus lagen. Dit had mede te maken met de uitgifte van emissiecertificaten door de deelnemende landen.

Omdat er in eerst instantie ruimhartig gratis emissierechten uitgedeeld mochten worden, was er een overvloed aan certificaten die de prijs van emissierechten drukte.

Als onderdeel van aangescherpt klimaatbeleid is de Europese Unie echter begonnen met het reduceren van het aanbod van emissierechten. Dit heeft er vanaf 2020 toe geleid dat prijzen voor emissierechten zijn gaan stijgen.

Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit doen er ongeveer 400 bedrijven in Nederland mee aan het Europese handelssysteem voor emissierechten. In totaal gaat het om 10.000 Europese bedrijven die samen goed zijn voor 45 procent van de CO2-uitstoot van de EU.

De Europese Commissie stelt jaarlijks vast hoeveel CO2 de bij het handelssysteem aangesloten bedrijven mogen uitstoten en dat bepaalt ook het aantal emissierechten dat op de markt komt. Voor 2022 is een plafond van 1,53 miljard emissierechten vastgesteld en dit daalt jaarlijks met 43 miljoen emissierechten tot en met 2030.

Prijs van emissierechten voor CO2 fors hoger

In de onderstaande grafiek is te zien dat de prijs voor emissierechten is gestegen van ongeveer 6 euro per ton CO2 in 2014 naar het huidige niveau van meer dan 100 euro per ton. Tot 2020 bleef de prijs van de emissierechten schommelen tussen de 20 euro en 30 euro per ton CO2. Daarna is een sterke prijsstijging opgetreden.

De bij het systeem aangesloten bedrijven hebben jaarlijks recht op een bepaald aantal emissierechten.

Als een bedrijf meer uitstoot dan waar het rechten voor heeft, kunnen er rechten worden bijgekocht. Maar als een onderneming juist minder uitstoot, dan kan het ook geld verdienen aan de extra uitstootrechten. Dat kan door ze te verhandelen.

LEES OOK: Techpersoneel in Utrechtse kantoortoren werkt tussen 1.550 planten, bomen en struiken: zo’n kantoortuin vermindert stress, maar haalt weinig CO2 uit de lucht