Het Witte Huis is het meest beroemde gebouw aan de Pennsylvania Avenue in Washington, maar er is een veel minder bekend overheidsgebouw vlak daarnaast dat al decennialang een grote rol speelt in de Amerikaanse diplomatie.

Het Blair House, een paar stappen verwijderd van het noordelijke gazon van het Witte Huis, is het officiële presidentiële gastenverblijf.

Sinds de Tweede Wereldoorlog dient het als “het meest exclusieve hotel ter wereld” en zijn er staatshoofden, royals en aanstaande presidenten ontvangen. De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte blijven er drie dagen tijdens hun officiële staatsbezoek, het eerste tijdens het presidentschap van Trump.

Hoewel het Witte Huis de belangrijkste ontmoetingslocatie blijft voor Amerikaanse presidenten en hun buitenlandse bezoekers, is ook het gastenverblijf van belang.

Neem een kijkje in het Blair House.


Blair House is het officiële presidentiële gastenverblijf.

Foto: Alex Wong/Getty

Het ligt schuin tegenover het Witte Huis op 1651 Pennsylvania Ave.

Foto: Google Maps

Blair House werd gebouwd vanaf 1820 als huis voor Joseph Lovell, hoofdarts van het Amerikaanse leger.

Foto: Blair Mansion, ergens tussen 1918 en 1920. Bron: Wikipedia Commons

In 1836 kocht Francis Blair, een goede vriend en aanhanger van president Andrew Jackson, het huis voor 6.500 dollar.

Foto: Wikipedia Commons

In 1942 nam de Amerikaanse overheid het over tijdens het presidentschap van Franklin D. Roosevelt.

Foto: De hoek van de ruime bibliotheek naast de master bedroom in Blair House in juli 1942. Bron: AP

Sindsdien dient het als officieel gastenverblijf voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, staatshoofden en andere delegaties die op bezoek komen in Washington.

Foto: President John F. Kennedy ontvangt president Roberto F. Chiari van Panama in juni 1962. Bron: Wikipedia Commons

Het echtpaar Macron verblijft van 23 tot 25 april in Blair House tijdens hun officiële staatsbezoek aan de VS. Het eerste tijdens het presidentschap van Trump.

Foto: Brigitte Macron en president Emmanuel Macron met Donald en Melania Trump tijdens een diner in de Eiffeltoren. Bron: Kevin Lamarque/Reuters

President Harry S. Truman woonde vier jaar in het Blair House toen het Witte Huis werd gerenoveerd.

Foto: De Britse premier Winston Churchill in het Blair House. Bron: Abbie Rowe/US National Archives and Records Administration

In 1950 probeerden twee Puerto Ricaanse nationalisten een aanslag te plegen op Truman in het gastenverblijf. De politie voorkwam dat ze het huis binnendrongen en schoot een van hen dood en verwondde de ander.

Foto: Oscar Collazo die een aanslag wilde plegen onder aan de trap van Blair House in november 1950. Bron: Hulton Archive/Getty

Tegenwoordig is Blair House een complex van "vier ogenschijnlijk met elkaar verbonden huizen" met 110 kamers verspreid over zo'n 6.500 vierkante meter. Technisch gezien is dat groter dan het Witte Huis.

Foto: De voorkant van 700 Jackson Place, een aanbouw van Blair House, op een vroege ochtend in december 2015. Bron: Kevin Lamarque/Reuters

Bronnen: US State Department, Blair House


Elk van de veertien gastenverblijven in het Blair House heeft "een complete badkamer, drie formele dinerkamers, twee grote conferentiekamers een keuken met een chef en sous-chef, een volledig ingerichte beautysalon, een fitnessruimte en een wasvoorziening."

Foto: President Barack Obama met zijn kabinetschef Chris Lu in het Blair House in 2009. Bron: Pete Souza/White House

Bron: Blair House


Er zijn ook conferentieruimtes, een bibliotheek en veel zitruimtes voor intiemere ontmoetingen. Alles in een heel traditionele en luxe stijl.

Foto: Eric Draper/AP

"Omdat Blair House geen hotel is voelt het voor gasten vaak alsof ze in een persoonlijke woning verblijven", stond in een artikel uit 2001 van het State Magazine van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foto: Reuters

Bron: State Magazine


Alleen mensen die officieel zijn uitgenodigd door de president mogen er verblijven.

Foto: Donald Trump verlaat Blair House om een kerkdienst bij te wonen in St. John's Episcopal op de dag van zijn inauguratie in 2017. Bron: Chris Kleponis - Pool/Getty

Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor presidenten die wachten om ingezworen te worden tijdens de overgangsperiode.

Foto: Barbara Bush met haar schoondochter Sharon Bush en kleinkinderen in Blair House in januari 1989. Bron: J. Scott Applewhite/AP

Als een voormalige president overlijdt, mogen familieleden voorafgaand aan de begrafenis ook in het Blair House verblijven.

Foto: Een presidentiële limousine in de colonne van Obama met kenteken 44 geparkeerd voor Blair House in januari 2009. Bron: Jim Young/Reuters

Het verblijf wordt officieel gerund door het zogeheten Office of the Chief of Protocol. Fulltime stafmedewerkers zijn verantwoordelijk voor onderhoud, schoonmaak en het huis in orde maken voor bezoekers.

Foto: Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton houdt een bilaterale ontmoeting met haar Russische collega Sergej Lavrov in een van de conferentieruimtes in 2012. Bron: Alex Wong/Getty

Sinds de grootscheepse verbouwingen in de jaren tachtig is Blair House vaak de ontmoetingsplek geweest voor bilaterale onderhandelingen en gesprekken op hoog niveau.

Foto: De Egyptische president Hosni Mubarak met de Amerikaanse senatoren Robert Dole en Alan Simpson in april 1993. Bron: Greg Gibson/AP

Onder de gasten die in Blair House hebben overnacht zijn koningin Elizabeth II, koning Juan Carlos van Spanje, de Russische president Vladimir Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Foto: De Spaanse koning Juan Carlos met leden van de Amerikaans-Spaanse raad in het Blair House in februari 2000. Bron: Michael Smith/Getty

Bezoekers ontmoeten meestal heel verschillende Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders in het huis.

Foto: Minister Robert Rubin van Financiën, Fed-voorzitter Alan Greenspan en de Chinese premier Zhu Rongji in het Blair House in april 1999. Bron: Alex Wong/Blair House

Na een ontmoeting in het Witte Huis in 2015 liepen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping naar het Blair House voor een privédiner.

Foto: Obama praat met Xi op weg van het Witte Huis naar het Blair House in september 2015. Bron: Rod Lamkey-Pool/Getty

Een jaar later ontving minister John Kerry van Buitenlandse Zaken Aung San Suu Kyi, de burgerleider van Myanmar die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won.

Foto: Kerry begroet Suu Kyi voor hun lunchontmoeting in Blair House in september 2016. Bron: Jonathan Ernst/Reuters

Als buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders er verblijven, hangen er vlaggen van hun land in het verblijf.

Foto: Hillary Clinton ontmoet de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak in het Blair House in 2009. Bron: Alex Wong/Getty

Bron: Blair House


Hoewel er niet veel bekend is over het historische belang van het Blair House, heeft het in de loop der jaren een sleutelrol gespeeld in de Amerikaanse diplomatie.

Foto: Wikipedia Commons