• Volgens president François Villeroy de Galhau van de Franse centrale bank zal de ECB volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie aan het afzwakken is.
  • Fed-voorzitter Jerome Powell vindt het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door het stelsel van Amerikaanse centrale banken.
  • Ondertussen stijgt de goudprijs de laatste weken en is deze met 2.072 dollar per troy ounce (31,1 gram) bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt (2.075 dollar).
  • Lees ook: Inflatie eurozone zakt sneller dan verwacht: kans op verdere renteverhogingen door ECB neemt daarmee af

De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

“Als er geen grote schokken meer zijn, dan zijn verdere renteverhogingen nu voorbij”, verklaarde Villeroy de Galhau op een conferentie in de buurt van Parijs. “De kwestie van een verlaging kan komen als de tijd daar rijp voor is in 2024, maar nu nog niet. Als een remedie effectief is moet je voldoende geduld hebben bij de looptijd.”

Op de financiële markten nemen de verwachtingen toe dat de ECB mogelijk al in maart met een renteverlaging met een kwart procentpunt kan komen. Om de inflatie te bestrijden heeft de centrale bank in Frankfurt de rente verhoogd naar het historisch hoge niveau van 4 procent. De ECB heeft nu een pauze genomen bij het opkrikken van de rente.

Donderdag werd nog bekend dat de inflatie in de eurozone in november sterker is afgezwakt dan verwacht. De inflatie nam af naar 2,4 procent, van 2,9 procent in oktober. Economen hadden in doorsnee op een afkoeling tot 2,7 procent gerekend.

Te vroeg om te speculeren over renteverlaging, zegt Fed-voorzitter Powell

Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

Op de financiële markten wordt verwacht dat de Fed volgend voorjaar kan beginnen met het verlagen van de rente nu de inflatie in de Verenigde Staten flink is afgezwakt. Maar volgens Powell is het nog te vroeg om er zeker van te zijn dat de rente voldoende is verhoogd. De Fed heeft een pauze genomen met het verhogen van de rente.

Later deze maand houdt de Fed de laatste beleidsvergadering van dit jaar. Powell zei op de bijeenkomst op het Spelman College in Atlanta dat de centrale bank voorzichtig te werk zal gaan en dat bij elke rentevergadering zal worden gekeken naar de relevante gegevens om een besluit op te baseren.

Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2.071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2.075 dollar per troy ounce.

De prijs van het edelmetaal gaat nu al drie weken op rij omhoog. Dat komt met name door de zwakkere dollar vanwege toenemende speculaties dat de Amerikaanse centrale bank al komend voorjaar kan beginnen met het verlagen van de rente. Door de zwakkere dollar wordt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta, daardoor is er meer vraag en dat stuwt de prijs.

Die speculaties werden vrijdag verder versterkt door een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Hij zei dat de centrale bank voorzichtig te werk zal gaan met het rentebeleid en dat het te vroeg is om te speculeren over een renteverlaging. Ook sloot Powell niet uit dat de rente verder verhoogd kan worden mocht dat nodig zijn.

Eerder kreeg de goudprijs nog steun door de oorlog tussen Israël en Hamas. Door de onrust op de beurzen die ontstond door het conflict zochten beleggers veilig geachte investeringen op zoals goud.

LEES OOK: Dr. ‘Doom’ Nouriel Roubini ziet een decennium van stagflatie afkomen op beleggers