Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping in Nederland ligt de nadruk op het versterken van de handelsrelaties.

Nederland zou China elk jaar moeten bezoeken met een handelsdelegatie. Dat stelde VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zondag tijdens een Nederlands-Chinees economisch forum in Noordwijk.

Volgens Wientjes hebben de beide landen elkaar een hoop te bieden op handelsgebied en zou daarom ,,de economische diplomatie moeten worden versterkt”. ,,Misschien is de belangrijkste factor die onze landen verbindt het ondernemerschap. Onze meeting vandaag is het bewijs van het te ontwikkelen potentieel.”

Staatsbezoek Chinese president Xi Jinping

Bij de bijeenkomst in Noordwijk zijn zowel koning Willem-Alexander als de Chinese president Xi Jinping aanwezig. Xi is op staatsbezoek in Nederland. Wientjes benadrukt dat de Chinese investeringen in Nederland in vijf jaar tijd zijn verdubbeld en dat Nederland op zijn beurt ook in China een interessante handelspartner heeft gevonden.

De Chinese president Xi Jinping moet de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Nederland al vroeg op. Hij wordt zondagochtend om kwart voor negen op het Catshuis ontvangen door minister-president Mark Rutte.

Handelsrelaties Nederland en China

Nederland en China werken op tal van terreinen samen en de handelsbetrekkingen zijn stevig. Over die relaties wordt zondag in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en de Chinese president gesproken tijdens een Nederlands-Chinees economisch forum in Noordwijk. Beide staatshoofden houden daar een toespraak. Ook de Nederlandse en Chinese ministers van Buitenlandse Handel komen aan het woord.

Vervolgens gaat het gezelschap naar kasteel de Keukenhof in Lisse. Xi krijgt daar uitleg over de Nederlandse kennis in de agri-tech sector.

Lees ook op Business Insider

Het officieel programma wordt afgesloten met een lunch die het koningspaar aanbiedt. Het staatsbezoek is daarmee in feite voorbij, al heeft president Xi maandag nog een ontmoeting met de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer.

Partnerschap China en EU

De Chinese president Xi Jinping hoopt dat Nederland een voortrekkersrol blijft spelen in de betrekkingen tussen China en de Europese Unie. ,,Ik hoop dat Nederland een verse en grotere bijdrage levert aan de verdere groei van het partnerschap tussen China en de EU”, zei Xi zaterdagavond tijdens zijn toespraak bij het staatsbanket dat koning Willem-Alexander hem aanbood in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Xi onderstreepte in zijn tafelrede de grote waarde die zijn land hecht aan goede relaties met Europa. ,,Betrekkingen met Europa staan hoog op onze diplomatieke agenda”, zei Xi, die Nederland ziet als toegangspoort tot dat werelddeel. ,,Ik heb daarom besloten mijn reis hier te beginnen om de deur naar Europa te openen.”

Eerste staatsbezoek

Koning Willem-Alexander zei ,,bijzonder verheugd” te zijn om Xi als ,,de eerste president van de Volksrepubliek China die een staatsbezoek brengt aan ons land” in ,,ons midden te hebben”. Hij sprak over de Burgerzaal in het voormalige stadhuis van Amsterdam, waar het banket werd gegeven, als ,,de Grote Hal van het Volk”, een verwijzing naar de gelijknamige hal in Peking.

In de tijd dat het stadhuis werd gebouwd was er al een fascinatie voor China en dat is volgens de koning nog steeds zo. Hij noemde een fascinatie voor taal en cultuur en voor de ,,ongekende dynamiek die China kenmerkt. De werkdrift en de inventiviteit. Het onstuitbare geloof in een betere toekomst, dat de afgelopen decennia honderden miljoenen Chinezen uit de armoede heeft bevrijd.”

De wereld heeft China nodig zei de koning, die ook wees op de talrijke gebieden waarop beide landen samenwerken. ,,Vorig jaar riep u de mensen in China op om te durven dromen, om hun dromen waar te maken en om samen de natie nieuwe kracht te geven. Als Koninkrijk der Nederlanden – door sommigen in uw land gezien als koninkrijk van innovatie – dragen wij graag aan het realiseren van die dromen bij!”, zei Willem-Alexander.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl