De Britse premier Theresa May heeft woensdagavond een motie van wantrouwen overleefd. 306 parlementariërs stemden voor de motie, 325 stemden tegen.

De motie was ingediend door oppositiepartij Labour, na de vernietigende nederlaag die May dinsdag leed met de stemming over haar Brexit-deal.

Labourleider Corbyn zei dat het land nu door “een zombieregering” wordt geleid en dat premier May totaal geen controle meer over de gebeurtenissen heeft. Corbyn mikte met zijn motie op nieuwe verkiezingen.

Nu May mag aanblijven als Britse premier, wil ze meteen praten met de leiders van andere partijen. De eerste gesprekken zijn volgens haar al op woensdagavond. “We moeten oplossingen vinden die steun krijgen in het Lagerhuis”, zei May, nadat de parlementsleden een motie van wantrouwen tegen haar hadden afgewezen.

Labour eist dat May no deal-Brexit afzweert

Oppositieleider Corbyn wil van May de garantie dat Groot-Brittannië niet zonder akkoord uit de Europese Unie zal stappen.

Ook de Liberaal-Democraten vinden een no deal-Brexit niet acceptabel. De Schotse nationalisten willen dat uitstel van Brexit bespreekbaar is.

Vervroegde verkiezingen houden is in elk geval het laatste wat May wil, betoogde ze eerder op woensdag. Een stembusgang vertraagt de Brexit en maakt de onzekerheid alleen maar groter, aldus May.

Het is inmiddels duidelijk dat de Britten meer tijd nodig hebben om hun problemen met de Brexit op te lossen. Een meerderheid van de Britse parlementsleden vreest dat het land niet zonder afspraken met Brussel uit de EU kan stappen, omdat dan een economische ramp zou volgen.

Hoge ambtenaren in Brussel gaven eerder aan dat de Brexit tot juli kan worden opgeschort.