Tijdens het NOS-slotdebat aan de vooravond van de Provinciale Verkiezingen kruisten de politieke leiders de degens. Zo ook PvdA-leider Lodewijk Asscher met VVD-premier Mark Rutte.

Maar Rutte die zijn zaakjes normaal gesproken altijd perfect op orde heeft, was het even helemaal kwijt toen hij Asscher op wilde roepen tot samenwerking.

“Waar was het tweede voorbeeld?… Caroliene!”, riep hij naar zijn politiek assistente die ergens in het publiek zat in Arnhem. “Help!” voegde Rutte daar nog enigszins lachend aan toe.

Lees meer: Had Mark Rutte een black-out of burn-out? Zo herken je of de stress iemand te veel wordt

Zijn medewerkster heet Caroliene Hermans, de dochter van VVD-prominent Loek Hermans. Zij was niet te zien of horen tijdens het verdere verloop van het debat, maar Rutte had kort na zijn wanhoopskreet zijn voorbeeld wel weer paraat.

Bekijk het opmerkelijke moment hieronder terug:

Twitter gaat helemaal los op de roep om hulp van de premier.

Ook de PvdA kwam met een snelle inhaker:

Maar dit is de echte Caroliene Hermans, samen met haar baas:

Rutte noemde de black-out na afloop "een nachtmerrie":

Rutte vindt woorden Wilders en Baudet onaanvaardbaar

Eerder in het debat zei Rutte dat de harde uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet over de bloedige aanslag in Utrecht "niet aanvaardbaar" zijn.

Wilders haalde aan het begin van dit debat opnieuw uit naar de traditionele regeringspartijen. Die zouden door hun immigratiebeleid verantwoordelijk zijn voor het drama in Utrecht. Baudet viel hem daarin bij.

Rutte onderstreepte - net als enkele andere partijleiders - zijn respect voor het "professionele optreden" van de hulpverleners in Utrecht. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het "goed dat we hier staan" na de gebeurtenissen van maandag. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen laat dat zien dat "democratie niet buigt voor terreur".

GroenLinks wil samenwerken

GroenLinks-leider Jesse Klaver stak tijdens het debat dinsdagavond zijn hand uit naar regeringspartij D66. In het NOS-slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen sprak hij zich uit voor samenwerking. "Ik zoek de overeenkomst met D66", zei hij. Volgens hem zit Nederland op progressieve samenwerking te wachten.

GroenLinks wordt gezien als een oppositiepartij die het kabinet na de verkiezingen aan een meerderheid kan helpen. Iedereen verwacht dat de regeringscoalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt door de verkiezingen van woensdag. De nieuwe Statenleden bepalen in mei de samenstelling van de Eerste Kamer.

Klaver maakte zijn opmerking over samenwerking in een debatje met D66-leider Rob Jetten over internationale samenwerking. Jetten deed zijn best de verschillen op dit terrein te benadrukken. Maar volgens Klaver zijn er weinig partijen die op dit gebied zo dicht bij elkaar staan als D66 en de zijne. Alleen op het gebied van de vorming van een Europees leger ziet hij verschillen.