Heb je net je allereerste winkelpand geopend, valt er een rekening van van de gemeente op de mat: je moet precariobelasting betaling voor het bord buiten op de stoep. 

In veel gemeenten zijn ze met de leegstand in het achterhoofd niet zo fanatiek, maar in principe mag elke gemeente het heffen: precariobelasting.

In feite is het een vergoeding die je betaalt als je als ondernemer gebruikt maakt van openbare ruimte. Een voor de hand liggend voorbeeld is het terras op het trottoir voor een café. Maar ook voor sommige kabels of bijvoorbeeld een reclamebord moet je soms deze belasting betalen.

Er zijn ook bepaalde bedrijven standaard vrijgesteld van deze belasting, zoals telecombedrijven. Kijk je naar de horeca, dan geldt de precariobelasting niet voor ondernemers die grond huren van de gemeente voor hun terras.

Gemeenten mogen deze belasting heffen, maar hoeven het niet te doen. De gemeenteraad beslist daarnaast niet alleen óf de belasting wordt geheven, maar bepaalt ook de hoogte van het tarief en de voorwaarden.

In veel plattelandsgemeenten is de wet een dode letter, maar steden als Rotterdam en Amsterdam hengelen er miljoenen euro's mee binnen. Op deze kaart van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kun je zien welke gemeenten de belasting heffen en hoeveel deze oplevert.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl