PostNL verhoogt op 1 juli de postzegelprijs naar 1,31 euro, de grootste stijging sinds 2014.
Volgens het bedrijf is dit onvoldoende om verliezen te dekken; aanpassing van de Postwet is volgens PostNL noodzakelijk.
Door dalende postvolumes en hoge bezorgverplichtingen pleit PostNL voor meer flexibiliteit, zoals een langere bezorgtermijn.
Lees ook: CEO van PostNL: huidige verdienmodel niet houdbaar, post wordt verliesgevend in 2025
Voor de tweede keer dit jaar verhoogt PostNL verhoogt de prijs van een postzegel. Een standaard binnenlandse brief versturen gaat vanaf 1 juli dan 1,31 euro kosten, 10 cent meer dan nu. Daarmee voert het postbedrijf de grootste prijsstijging door sinds 2014.
Ook andere tarieven gaan omhoog. Brieven naar het buitenland kosten straks 2 euro in plaats van 1,90 euro. Aangetekende brieven en pakketten worden elk 50 cent duurder, met nieuwe tarieven van respectievelijk 10,80 en 10,85 euro.
Tariefsverhoging helpt maar beperkt
Volgens PostNL is de prijsverhoging onvermijdelijk, maar slechts een tijdelijke oplossing. “We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft,” zegt Maurice Unck, directeur van de postdivisie. De wet verplicht bezorging binnen één dag, terwijl het postvolume blijft dalen; alleen al in het eerste kwartaal van 2025 met 7 procent.
Brievenbuspost is nog maar een klein onderdeel van het totale volume. “We zouden absurde bedragen voor een postzegel moeten vragen om het verlies te compenseren,” aldus Unck. Nieuwe verhogingen sluit hij voor volgend jaar niet uit.

Aanpassing Postwet in zicht
PostNL pleit al langer voor een aanpassing van de ruim vijftien jaar oude Postwet. In andere Europese landen geldt al een bezorgtermijn van twee dagen of langer. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat consumenten een langere bezorgtijd prima vinden. Voor de zomer bespreekt de Tweede Kamer mogelijke wijzigingen, terwijl ook toezichthouder ACM werkt aan een analyse van de postmarkt. De resultaten daarvan worden dit voorjaar verwacht.
Minder post, hogere kosten
Nederlanders versturen gemiddeld nog maar zes brieven per huishouden per jaar. De prijsstijging betekent in de praktijk dus zo’n 60 cent extra per jaar per huishouden. Tegelijk blijft PostNL wettelijk verplicht vijf dagen per week elke straat te bedienen. “Dat sluit niet meer aan bij wat consumenten en zakelijke klanten tegenwoordig nodig hebben,” zegt Unck.
PostNL dringt daarom aan op meer flexibiliteit om de postdienst op een duurzame manier overeind te houden. “Alle aanpassingen aan het netwerk die wij binnen de huidige regels kunnen doen, hebben we al ingezet,” aldus Unck. “Maar dat is onvoldoende om de kostenstijgingen op te vangen.”