OPINIE – Eindelijk zijn ze afgetaaid. Die vermetele Belgen dachten eventjes met wat extra geld ons PostNL over te kunnen nemen. Gelukkig vormden we als Nederlanders een gesloten front en wezen de Belgen de deur.

PostNL was en is een staatsbedrijf – en zal het altijd blijven. Alleen die onnozele aandeelhouders geloofden dat dit na de beursintroductie was veranderd.

De staatskas werd jaren geleden door de beursgang lekker aangevuld, maar natuurlijk bleef de minister gewoon de baas. De grote Amerikaanse beleggers zullen zich kapot ergeren; hadden ze maar niet zo dom moeten zijn door in ons PostNL te beleggen.

Met verderfelijke speculanten als John de Mol hoeven we ook geen medelijden te hebben, al is hij Nederlander. En al die kleine Nederlandse aandeelhouders hebben we ook eindelijk een lesje geleerd. Prutsende krabbelaars die wat pielen in de marge.

Jawel, beleggers kennen nu hun plaats in ons kapitalistisch Nederland.

Nationalistisch liberalisme

Ook VVD-ers kunnen opgelucht ademhalen. VVD-minister Henk Kamp heeft fier onze nationale vlag hooggehouden. Het liberalisme leeft. De PVV en SP hadden het niet beter kunnen doen.

We staan voor onze principes, hoewel er natuurlijk grenzen zijn. Natuurlijk is het prima wanneer Hollandse ondernemingen zelf veroveringen plegen in het buitenland. Onze VOC-mentaliteit gaan we echt niet verloochenen.

Lees ook op Business Insider

Ambtenaren

En we blijven op de kleintjes letten. Nu beleggers eindelijk erachter zijn gekomen dat de politiek de baas is bij PostNL, zullen ze beseffen dat de bestuurders feitelijk ambtenaren zijn.

Gelukkig wordt de beloningsparagraaf voor bestuurders bij PostNL momenteel herschreven. Om hun morele commitment te tonen, zullen de bestuurders binnenkort vrijwillig zelfs enkele miljoenen euro terugstorten.

In de staatskas natuurlijk.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.