Het afgelopen jaar is het je misschien opgevallen: steeds meer smartphones hebben achterop een kleurige, rubberen knop.

Welnu, dat is de PopSocket. Het ziet er een beetje gek uit, maar de uitklapbare, harmonica-achtige knop is hard op weg een grote hit te worden.

Dat komt door de vele toepassingen van de PopSocket. Het is een handvat, smartphonestandaard en kabelhouder ineen. En hiermee kunnen de gebruikers probleemloos de telefoon met één hand bedienen, de smartphone neerzetten om een filmpje te bekijken of een selfie nemen zonder dat het toestel onderuit schuift.

In de onderstaande video zie je hoe de PopSocket werkt:

In de VS gaat de verkoop van de PopSocket als een tierelier. Wie Amazons lijst van best verkopende smartphone-accessoires erbij pakt, ziet dat de PopSocket op de vierde plaats staat. Dit jaar alleen al verkocht Amazon 25 miljoen stuks van de rubberen knop, en het voorspelt dat er nog eens 5 miljoen verkocht zullen worden voor de feestdagen.

Werden PopSockets in 2014 nog uitsluitend online verkocht vanuit de garage van uitvinder David Barnett, nu is het hebbeding vrijwel overal verkrijgbaar. Ook in Nederland wordt de PopSocket door verschillende partijen aangeboden.

Buiten de Verenigde Staten wordt de gadget in ruim 40 landen verkocht en het bedrijf heeft plannen voor verdere overzeese expansie. Deze maand opent Barnett kantoren in Finland en Singapore.

20430147_1622215234496772_1958655515655748535_n

Foto: De PopSocket is verkrijgbaar in honderden verschillende kleuren en uitvoeringen. Bron: Facebook/Popsockets

Het afgelopen jaar dook de accessoire steeds vaker op in selfies van beroemdheden als Gigi Hadid, Serena Williams, en Jared Leto. Volgens Barnett was aanvankelijk Hollywood de meest populaire markt, maar al snel raakte de PopSocket op middelbare scholen en universiteiten in zwang.

De PopSocket is verkrijgbaar is elke denkbare kleur of print. Op de website van het bedrijf  kun je zelfs je eigen PopSocket ontwerpen.

Barnett zegt grootse ambities te hebben en stelt dat de PopSocket nog maar het begin is. PopSockets LLC, met productiefaciliteiten in China, Korea, Mexico en Seattle, werkt aan frames voor in auto's en aan PopSockets die ook als portemonneehouders dienst doen. En aan meer smartphoneaccessoires, maar dat is allemaal nog geheim.