• De cryptomunt van het platform Polkadot is in twee dagen tijd met zo’n 20 procent gestegen.
  • De koersstijging heeft mede te maken met een aankondiging die het koppelen van verschillende cryptoplatforms dichterbij brengt.
  • Polkadot ontwikkelt zogenoemde ‘parachains’, waarmee het mogelijk is om data te delen tussen uiteenlopende platforms, waaronder Ethereum.

De vele cryptoplatforms die zijn opgericht, werken in principe allemaal met een eigen blockchain: een digitaal logboek waarop transacties worden vastgelegd. Daarbij is er normaliter geen communicatie tussen verschillende blockchains. Het cryptoplatform Polkadot wil dat juist wel mogelijk maken.

De bij Polkadot behorende token (dot) schoot donderdag naar een niveau van boven de 40 dollar en bleef vrijdagochtend net onder dat niveau hangen. In twee dagen tijd is sprake van een koerssprong van zo’n 20 procent.

Dit heeft te maken met de aangekondigde start van een project dat de koppeling van verschillende blockchains mogelijk moet maken via zogenoemde ‘parachains’.

Parachains vormen een aparte schakel, waarmee afzonderlijke cryptoplatforms data kunnen uitwisselen. Hiermee kunnen cryptoplatforms zoals Bitcoin en Ethereum in theorie met elkaar communiceren.

Het team van softwareprogrammeurs van Polkadot heeft de technologie rond parachains op kleine schaal getest en kondigde deze week aan dat in de periode tot 11 november aanvragen kunnen worden gedaan voor daadwerkelijke praktijktoepassingen om blockchains met elkaar te verbinden.

"Dit betekent dat we het komende jaar eindelijk meer verbindingen gaan zien tussen blockchains", zegt analist Eliézer Ndinga van cryptobeleggingsplatform 21Shares tegen Insider.

Veelbelovende ontwikkeling voor DeFi en NFT's

Volgens Ndinga biedt de koppeling van verschillende cryptonetwerken meer mogelijkheden voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) en NFT's in de cryptowereld.

In het eerste geval (DeFi) gaat het om de automatische uitvoering van financiële transacties tussen twee partijen zonder tussenkomst van intermediairs zoals banken, verzekeraars of notarissen.

NFT staat voor non-fungible token, ofwel een unieke eigendomscertificaat dat op een digitaal logboek wordt vastgelegd, en dat onder meer voor kunstwerken wordt gebruikt.

De cryptomunt van Polkadot (dot) behoort tot een bekendere groep van zogenoemde altcoins. Sinds de start van dit jaar is de dot ruim vier keer zoveel waard geworden.

Het team van Polkadot wil vanaf november wekelijks veilingen houden, waarbij elke week één parachain wordt toegewezen voor een periode van 96 weken.

LEES OOK: Bitcoin kan volgens vermogensbeheerder voor crypto naar $100.000 stijgen – dit zijn 3 factoren om in de gaten te houden