De site pokerstars.eu opereert sinds mei 2012 vanuit Malta. Dus kun je als Nederlandse internetpokeraar terecht een teruggaaf van de kansspelbelasting eisen, oordeelt de rechter.

Een internetpokeraar had bij de Belastingdienst opgegeven dat hij in 2012 via de website van Pokerstars de variant Texas Hold’em had gespeeld. De deelnemende pokeraars waren op 30 mei 2012 gemigreerd van de site Pokerstars.com naar Pokerstars.eu. Dit in verband met het verkrijgen van een kansspelvergunning op Malta van Rational Group, het bedrijf dat via een aantal dochtervennootschappen de exploitant is van Pokerstars.

Door de migratie naar het vanuit Malta opererende Pokerstars.eu dacht de Nederlandse internetpokeraar recht te hebben op teruggave van de Nederlandse kansspelbelasting, gelet op het EU-lidmaatschap van Malta. De Belastinginspecteur oordeelde echter dat niet duidelijk was of Pokerstars.eu echt vanuit Malta werkte en hield vol dat de eigenlijke zetel het Eiland Man was.

Economische activiteit op Malta

De inspecteur kreeg in eerste instantie gelijk van de rechtbank Noord-Holland. Maar in hoger beroep heeft het Gerechtshof Amsterdam onlangs anders geoordeeld.

Zo vindt het Hof het belangrijk dat het bestuur van de vennootschap die Pokerstars.eu exploiteert op Malta is gevestigd. Bovendien heeft de Nederlandse pokerspeler nadere bewijsstukken overlegd: een kantoorhuurcontract vanaf medio 2012 van de exploitant van Pokerstars.eu op Malta, het bestaan van een IT-afdelng op Malta en een Maltese bankrekening voor de vennootschap achter Pokerstars.eu.

Volgens het Gerechtshof Amsterdam moet de conclusie luiden dat de vennootschap achter Pokerstars.eu vanaf mei 2012 daadwerkelijk economisch actief is geworden op Malta. Daarmee krijgt de Nederlandse pokerspeler alsnog gelijk. Pokerstars.eu sinds vanaf mei 2012 gevestigd in een EU-land, dus de internetpokeraar heeft vanaf die datum recht op teruggaaf van de Nederlandse kansspelbelasting.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl