Ervaren spelers van het populaire Pokémon Go zetten hun accounts te koop. Zowel in het buitenland als in Nederland worden steeds meer accounts te koop gezet op veilingsites.

Dat Pokémon Go populair is, is een understatement: het spel is inmiddels een mondiale rage geworden. Zozeer dat sommige ervaren spelers hun accounts nu te gelde maken. Niet zelden voor flinke bedragen.

Zo stonden volgens zakenkrant van The Wall Street Journal afgelopen vrijdag al meer dan 100 accounts te koop in de Verenigde Staten, waarbij eentje zelfs voor 600 dollar van de hand ging.

Grote stappen, snel thuis

Pokémon Go is een spel dat gebruik maakt van augmented reality en gps om animaties te projecteren op beelden van de camera van een smartphone. Het is het de bedoeling dat een speler en zijn avatar steeds krachtiger worden naarmate ze het spel vaker spelen, meer punten verzamelen en op hogere niveaus terecht komen.

Punten verzamel je door met je smartphone virtuele Pokémonfiguurtjes te verzamelen die fabrikant Nintendo in de openbare ruimte heeft neergezet. Dit kost echter tijd… en die heeft niet iedereen. Daarmee is ook een markt geboren, want waarom beginnen als nieuweling als een gevorderde status gewoon te koop is?

Niet verboden, wel tegen de regels

Het verkopen van accounts an sich is niet illegaal in de VS, maar conflicteert in veel gevallen met de gebruikersvoorwaarden van spelontwikkelaars en sommige online marktplaatsen.

Volgens een woordvoerder is het aanbieden van accounts bij eBay niet toegestaan, aldus de WSJ. Accounts zijn vaak eigendom van de bedrijven en spelontwikkelaars, en niet van de spelers. Wie zich niet aan de gebruikersvoorwaarden houdt, loopt het risico verbannen te worden.

Lees ook op Business Insider

…en tegen de game-ethiek

Het kopen van accounts wordt binnen de gemeenschappen van gamers evenmin gewaardeerd. Een hoge score moet je verdienen door veel te spelen en niet door de knip te trekken. Laat onverlet dat nog altijd veel mensen hun accounts te koop aanbieden – niet alleen bij Pokémon Go, maar ook bij andere spellen. Dit komt doordat het veel tijd en energie kost om overtreders op te sporen.

Ook in Nederland: 500 euro

Inmiddels zijn ook in Nederland de eerste advertenties opgedoken. Op Marktplaats staat een level 23 te koop voor 75 euro, op tweedehands.net staat hetzelfde level, maar dan met uiteenlopende Pokémon voor 500 euro te koop.

Ontwikkelaar Niantic, Nintendo en Pokémon weigeren vooralsnog commentaar op de ontwikkelingen.

Pokémon Go rage

Sinds de lancering op 6 juli in de VS is het hard gegaan met Pokémon Go, niet zelden zonder de nodige controverse.

Zo zorgen spelers voor overlast bij winkels en bedrijven en verzocht railbeheerder ProRail Nintendo om geen Pokémon bij het spoor te plaatsen nadat meerdere mensen op en nabij het spoor naar de virtuele poppetjes zochten.

In andere gevallen genereren de Pokémon juist traffic naar winkels, instellingen en musea.

Op 12 juli 2016 passeerde het gemiddelde dagelijkse gebruik van de Pokémon-app op Android-apparaten Facebook, Instagram, Snapchat en Tinder. Een dag later werd bekend gemaakt dat Pokémon Go de grootste mobiele videogame ooit in de VS is. In Nederland wordt het spel naar schatting door 1,3 miljoen spelers gespeeld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl